Vâlcea: Afaceri dubioase ale aspiranţilor PNL la Parlament

Perdanţi în alegerile locale, liberalii vâlceni încep în această săptămână demersurile pentru parlamentarele de la sfârşitul anului. În spaţiul public au apărut deja câteva nume pentru poziţiile eligibile. În legistatura 2016-2020, judeţul Vâlcea va avea şase mandate de deputaţi şi două de senatori, din care PNL Vâlcea şi-a propus să obţină aproape jumătate: „Într-o variantă pesimistă - un senator şi doi deputaţi, într-o variantă optimistă - un senator şi trei deputaţi”, a declarat, pentru Indiscret în Oltenia, Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea. Potrivit acestuia, urmează ca joi, 11 august, membrii Biroului Politic Teritorial să facă propuneri în vederea stabilirii metodologiei de selecţie a candidaţilor. Buican are deja o astfel de propunere: „Un sondaj profesionist care să indice cum sunt percepuţi de populaţie candidaţii PNL”.

0

Victor Stănculescu trage spre Parlamentul României un schelet din dulap
Pe când preşedintele PNL Vâlcea vorbeşte despre criterii de selecţie şi despre sondaje, finul său, Victor Stănculescu, purtător de cuvânt al filialei şi consilier judeţean, dă ca sigură prezenţa lui Buican pe locul unu pe lista pentru Camera Deputaţilor. Surse din PNL Vâlcea spun că însuşi Victor Stănculescu n-ar mai considera de nasul său statutul de consilier judeţean, prin urmare ar ţinti locul 2 pe lista Camerei Deputaţilor. Dincolo de faptul că alăturarea naş-fin pe primele poziţii ale listei pentru Parlament miroase a monopol de partid, Stănculescu, de profesie avocat, are şi nişte scheleţi în dulap. Unul dintre acestea e o afacere de presă ce miroase a incompatibilitate şi pe care fostul activist al Partidului România Mare, vopsit în liberal, încă nu a lămurit-o pe deplin. În 2010, Victor Stănculescu se asociază cu Bogdan Popescu – şi el bine înfipt în PNL – în firma SC ALVISTPO MEDIA SRL (CUI 27669326, J38/393/2010). Fiecare cu o cotă de participare la beneficii/pierderi de 50%. Firma editează Ziarul de Nord, o publicaţie cu o frecvenţă extrem de redusă a apariţiilor, ca să nu spunem altfel! Ziarul de Nord începe să încaseze din 2010 bani pe contracte de prestări servicii de la instituţii publice sau societăţi comerciale cu capital de stat. Printre acestea, CET Govora şi Servcet SA. În 2012, Victor Stănculescu devine consilier judeţean, iar legea nu îi mai permite să deruleze afaceri cu instituţii aflate în administrarea sau subordinea Consiliului Judeţean Vâlcea. Numai că SC ALVISTPO MEDIA SRL nu se opreşte. În 2013, spre exemplu, firma figurează în evidenţele Servcet cu un contract de 3.500 lei. Reţeaua se întinde şi spre primării, cu preponderenţă spre cele conduse de liberali. Dăm numai o situaţie din multele pe care le vom publica în curând. În 2013, SC ALVISTPO MEDIA SRL încasează 4.500 lei de la Primăra Horezu, diriguită de primarul Ilie Fârtat. Pe 7 ianuarie 2014, Stănculescu se retrage din firmă, dar încasările rămân şi continuă. De câte ori media i-a cerut amănunte în ce priveşte această afacere, pe care nu a menţionat-o în declaraţiile sale de avere şi de interese, Stănculescu a recunoscut că s-au încasat bani, dar că nu el a fost beneficiarul lor. Prin urmare, cei care i-au luat nu au decât să-i returneze.

Găsit incompatibil, Romulus Bulacu vrea să fie deputat
Tot la PNL Vâlcea trage cu dinţii pentru un loc eligibil pe lista pentru Camera Deputaţilor şi co-preşedintele PNL Vâlcea, Romulus Bulacu. Bulacu are probleme cu Agenţia Naţională pentru Integritate(ANI), care, în aprilie 2016, l-a declarat în stare de incompatibilitate. Motivul: „În perioada exercitării mandatului de consilier judeţean, au fost încheiate contracte comerciale de furnizare produse între S.C. MINET S.A. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri și Poduri Vâlcea (în valoare de 1.365,98 lei) şi, respectiv, între S.C. MINET CONF S.R.L. (societatea comercială la care persoana evaluată deţine calitatea de asociat) şi Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” Mihăești (în valoare de 2.685,84 lei). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 90, alin. (1) din Legea nr.161/2003”.
Povestea este mult mai picantă. În 2010, MINET SA, firma lui Romulus Bulacu, cel care în vremea aceea era consilier judeţean şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, a dat în judecată RAJDP pentru că nu achitase o bună parte din suma contractată de 109.826 lei, deci aproximativ 1 miliard lei vechi. Bulacu a recunoscut să s-a aflat în situaţie de incompatibilitate, însă cu un amendament: „legea este absurdă”.

După ce a îmbinat cu brio statul cu privatul, senatorul Cotescu vrea să-i fie recunoscător ţării încă un mandat
Senatorul Adrănel Cotescu mai doreşte un mandat. „Ultimul”, spune acesta. Motivul: „Încă mai am de dat ceva ţării”. Adevărul este că ţara i-a dat lui, prin urmare se justifică dorinţa de a-i fi recunoscător! În 2001, Cotescu intra în PNL cu o afacere falimentară la activ . Pe atunci, ziarele scriau despre el că o dăduse-n bară cu nişte credite neachitate şi că nu-i a bună! Numai că în 2006 devenea director general în Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) şi aşa se transforma dintr-o pasăre rănită în avion cu reacţie. Reţeta: încrengăturile dintre stat şi privat. În ministerele în care a lucrat prin grija PNL (2006-2007, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT) – director general; 2007-2009, Ministerul Dezvoltarii, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL) – director; 2012, până când a devenit senator, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) – director general), Cotescu a dobândit influenţă, informaţie şi bani. Ca orice potentat care se respectă, a plusat. În 2009, avea deja cunoştinţele necesare, prin urmare înfiinţa firma SC MAC -APC SRL Râmnicu Vâlcea, înegistrată în Băile Govora. În 2011, Cotescu încasa şi dividende: 262.000 de lei din profitul înregistrat în anii 2009 şi 2010, semn că treaba mergea. Firma, cu profil de arhitectură, în fapt construcţii, s-a pliat mănuşă pe contracte cu statul, devenite din 2012 mai mult decât discutabile. La loc de cinste se află lucrările de reabilitare termică a blocurilor, cu bani… (atenţie!) de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului; minister în care Cotescu fusese director general.
De altfel, SC MAC -APC SRL nu este afacere a senatorului vâlcean. Printre picături, s-a asociat cu diverşi oameni de afaceri în firme precum: BIMOB GRUP – S.R.L, CONSTRUCT COMPANY, S.C. CAD DESIGN & BUILDING – S.R.L, MAC-A.P.C. – S.R.L, ALTOINVEST – S.R.L. etc. Societăţile, cu sedii în Băile Govora, Corabia, Râmnicu Vâlcea sau Bucureşti, au avut ca domenii de activitate de la producţie de mobilier, arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică, până la agricultură şi construcţii. Într-o vreme, Cotescu a încercat în Mihăeşti-Vâlcea o afacere cu parcuri fotovoltaice, căci firmele de profil nu lipsesc din portofoliul afacerilor lui Cotescu (ex. P & T ELECTRICITY SRL, creată în anul 2013). Se aude că intenţia lui Cotescu era să lase Primăria Mihăeşti ca beneficiar, dar banii să îi ia el. Numai că afacerea s-a împotmolit la finanţare.
Şapte case, 16 terenuri, trei autoturisme de lux, aceasta este averea publică a senatorului Cotescu. Parlamentarul vâlcean spune că parte a acestei averi provine de la soţia sa care este o moştenitoare bogată.

Precizare: În ediţia următoare, Indiscret în Oltenia îi va prezenta pe aspiranţii Organizaţiei Vâlcea a Partidului Social Democrat la Parlamentul României.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ