MULTE SĂBII, DOAR O TEACĂ LA PMP DOLJ!
Inflaţie de lideri în bătătura lui Băsescu

Fuziunea prin absorbţie dintre Partidul Mişcarea Populară şi Uniunea Naţională pentru Progresul României a dat naştere unei situaţii paradoxale în judeţul Dolj. Deşi PMP Dolj este o filială mică, luând în considerare numărul de membri şi de filiale orăşeneşti şi comunale, există o pleiadă de lideri la nivel judeţean, unul mai politician decât celălalt. Petre Petrescu, Gheorghe Bică, Nelu Groza, Dan Păloiu şi, de ce nu, Mihai Genoiu sunt cinci lideri de calibru care pot sta, şi unii dintre ei chiar au stat, la vârful organizaţiilor PSD sau PNL. În condiţiile în care măcar o parte dintre aceştia îşi doresc ca la parlamentarele de la sfârşitul anului să prindă un loc eligibil pe listele filialei, este de aşteptat să fie o toamnă „fierbinte“ pentru pemepiştii doljeni.

0

Privită din afară, filiala doljeană a PMP-ului pare mult prea „strâmtă“ pentru pleiada de politicieni care o conduc. Luaţi „la bucată“, Petrescu, Bică, Groza, Păloiu şi Genoiu au atuurile lor. Unii sunt mai buni politicieni, alţii au o imagine mai curată. Împreună ar fi redutabili din toate punctele de vedere. Dar vor reuşi ei să stea la aceeaşi masă?

Lui Petrescu i-a pus Băsescu filiala în braţe
Petre Petrescu este deputat la al doilea mandat. Până acum doi ani, era un membru de vază al filialei doljene a PSD, însă în urma unei dispute de notorietate cu actualul preşedinte, Claudiu Manda, a fost exclus din organizaţie şi apoi a plecat din partid. Pentru o scurtă perioadă, s-a „aciuit“ în bătătura lui Mircea Geoană, la PSRo, dar nici aici nu a găsit un numitor comun cu liderul local, deputatul Florentin Gust, şi a fost exclus din partid. A dat buzna în PMP pe filiera bucureşteană, se spune după negocieri directe cu „El lider maximo“, Traian Băsescu, cel care l-ar fi „înfipt“ şi preşedinte la Dolj în dauna unor pemepişti mult mai merituoşi, precum Nelu Groza sau Dan Păloiu. A fost şi este încă privit cu scepticism în filială, în condiţiile în care a promis că va reuşi să atragă câţiva primari în organizaţie şi, cel puţin până în prezent, nimeni nu a dat buzna în partid. Însă, cât timp este „garantat“ Traian Băsescu, nimeni nu va îndrăzni să i se opună făţiş!
Gheorghe Bică este, de departe, cel mai titrat din punct de vedere profesional PMP-ist. Fost şef al poliţiştilor doljeni şi cadru universitar respectat la nivel naţional, comisarul-şef de poliţie în rezervă Bică are dezavantajul că nu este un la fel de experimentat politician pe cât de bun profesionist a fost în poliţie sau este în mediul academic. Implicarea sa în politică este una de dată recentă şi, din păcate pentru el, sub auspiciile unui partid, UNPR, condus de controversatul Gabriel Oprea. Însă dincolo de acest neajuns, imaginea sa publică este una nepătată, un atu nepreţuit în actualul context politic.

Groza şi Păloiu, singurii politicieni de teren
De departe, cei mai buni politicieni „de teren“ din actualul PMP sunt Nelu Groza şi Dan Păloiu. Primul, fost penelist de frunte, a fost un adversar recunoscut al lui „Mişu“ Voicu, în timp ce Păloiu, fost jurnalist, a crescut sub aripa protectoare a pediştilor, în vremurile în care PD Dolj era singurul adversar al PSD-ului în întreg judeţul. Ambii au cutreierat judeţul de-a lungul şi de-a latul în peste zece campanii electorale, au dat piept cu mentalităţile judeţului de la „firul ierbii“. Măcar din acest punct de vedere, ei îşi merită un loc la vârful organizaţiei PMP-iste.
Ultimul dintre cei amintiţi mai sus, Mihai Genoiu, este şi singurul din acest grup care nu se poate numi cu adevărat un om politic. Totuşi, comparativ cu restul nominalizaţilor, are avantajul de a fi viceprimar al Craiovei şi om de bază în administraţia condusă de Lia Olguţa Vasilescu. În ultimii ani a ştiut să se facă util în Primăria Craiova, iar notorietatea sa a luat avânt, puţini fiind cei care îşi mai amintesc de omul de afaceri Genoiu.
Ei bine, mai mult sau mai puţin, aceşti cinci domni îşi revendică statutul de lideri pemepişti doljeni. Dacă vor reuşi să se aşeze la aceeaşi masă, fără să-şi tragă unul altuia scaunul, este posibil ca procentul obţinut de PMP în Dolj să aibă două cifre. În caz contrar, dezastrul va fi absolut, iar fiecare dintre cei cinci îl va deconta proporţional.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ