SE ÎMPLINESC TREI ANI DE CÂND AUTORITĂŢILE CRAIOVENE AU ANUNŢAT PLANUL DE ADUCERE A TREI LĂCAŞURI DE CULT DINTR-UN JUDEŢ VECIN
Bisericile de lemn din Gorj, strămutare cu suspendare

În toamna lui 2013, Mitropolia Olteniei şi Primăria Craiova anunţau că vor aduce în Bănie câteva biserici de lemn din judeţul Gorj, care urmau să fie incluse în circuitul turistic al oraşului. Un an mai târziu, conducerea Mitropoliei Olteniei identificase cele trei bisericuţe, autorităţile locale stabiliseră locul unde urmau să fie amplasate, pentru ca în vara anului trecut consilierii locali craioveni să aprobe şi sumele necesare pentru operaţiunile de strămutare. Numai că, deşi totul părea a fi pregătit, bisericile de lemn nu au mai ajuns în Craiova şi, în acest moment, este greu de crezut că acest lucru se va mai realiza.

0

„Trei biserici din lemn vor fi aduse la Craiova şi vor fi introduse în circuitul turistic al oraşului. Strămutarea lăcaşurilor de cult face parte dintr-o înţelegere pe care Primăria Craiova o are cu Mitropolia Olteniei pentru promovarea valorilor culturale. Bisericuţele din lemn vor fi aduse din judeţul Gorj, primarul Lia Olguţa Vasilescu declarând că toate cele trei lăcaşe de cult sunt, de fapt, o donaţie a Mitropoliei către municipalitate. «Ele nu se află într-o stare foarte bună, mai trebuie să le dăm cu puţin lac înainte şi apoi le vom expuse în locuri publice», a precizat Olguţa Vasilescu, precizând că bisericile sunt autentice şi că odinioară au fost săvârşite slujbe religioase în interiorul lor“. Aşa suna o ştire apărută în presa craioveană în urmă cu doi ani. Era vorba despre bisericile de lemn „Din Văi“, „Comăneşti” şi „Pocruia”, care urmau să fie amplasate în părculeţul „Mihai Bravu“, Parcul Tineretului şi în incinta Spitalului Clinic „Victor Babeş“. În spatele acestui efort stătea dorinţa autorităţilor craiovene de a puncta în cursa pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană la capitolul cultură/turism. Tocmai din acest motiv, fosta şi actuala administraţie nu a avut nicio problemă în a convinge consilierii locali să aprobe sumele necesare pentru operaţiunea de reabilitare şi strămutare a celor trei bisericuţe. În total, peste 850.000 de lei, bani suficienţi, conform experţilor, pentru operaţiunile de relocare şi reabilitare a lăcaşelor de cult, dar şi pentru „confecţionarea şi montarea stranelor, construirea unui trotuar perimetral şi sistematizarea întregii incinte“.

Strămutare abandonată?
Ciudat însă, deşi procesul de strămutare ar fi trebuit să dureze doar şase luni, bisericile nu au ajuns nici până azi în Craiova. Şi nici nu se ştie dacă ele vor mai ajunge. Asta din două motive importante. Primul ar fi acela că Cetatea Banilor a pierdut şansa de a merge mai departe în competiţia pentru câştigarea titlului de capitală culturală europeană 2021. Mai exact, după o jurizare cel puţin contestabilă, comisia a decis, în luna decembrie a anului trecut, că oraşele care merg mai departe în competiţie sunt Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca şi Baia Mare. Aşadar, motivaţia care a stat în spatele acordului dintre Primăria Craiova şi Mitropolia Olteniei a cam dispărut. La fel şi necesitatea de a cheltui peste 200.000 de euro de la bugetul local.
Cel de-al doilea motiv care pare să fi pus cruce înţelegerii dintre ÎPS Irineu şi edilul Olguţa Vasilescu este acela că, în ciuda celor promise, mitropolitul Olteniei a întâmpinat numeroase probleme în comunităţile cărora le aparţin bisericile în cauză. Mai exact, oamenii au declarat că nu sunt de acord să le fie luate bisericile, chiar dacă ele nu mai sunt funcţionale în acest moment. În cazul bisericuţei din Comăneşti, localitate de unde Mitropolia Olteniei a mai strămutat două biserici, localnicii au organizat chiar proteste pentru a-i transmite mitropolitului că lăcaşul de cult le aparţine şi nu vor să renunţe la el, mai ales că nici măcar nu fuseseră consultaţi cu privire la această situaţie. În plus, edilii gorjeni pe raza cărora se găsesc amplasate cele trei bisericuţe au cam bătut şi ei în retragere, deşi, iniţial, fuseseră de acord cu strămutarea, afirmând că ei aveau impresia că acestea urmau să ajungă într-un muzeu în aer liber, şi nu în curtea unui spital din Craiova.

Biserica „Din Văi“ datează din anul 1770, fiind ctitorită de Mihail Dulumiţă. Ea ar fi trebuit amplasată în curtea Spitalului Clinic „Victor Babeş“.
Biserica ”Comăneşti” datează din anul 1798 şi este clasată ca monument istoric. Ea ar fi trebuit amplasată în Parcul Tineretului.
Biserica „Pocruia“ datează din anul 1807 şi este clasată ca monument istoric. Aceasta ar fi trebuit să ajungă în părculeţul ”Mihai Bravu”, în apropierea Facultăţii de Teologie.

Facebook Comments

LĂSAȚI UN MESAJ