Potrivit anchetatorilor, în primăvara anului 2022, un individ din județul Gorj ar fi inițiat un grup infracțional organizat având ca scop crearea unor circuite economice fictive de reciclare a deșeurilor de ambalaje. Rețeaua funcționa prin intermediul unei societăți comerciale controlate de liderul grupării, care stabilea relații contractuale cu OIREP-urile pentru a obține fonduri destinate reciclării. Inițial, grupul era format din membri ai aceleiași familii, dar, pentru a da o aparență de legalitate operațiunilor, s-au cooptat administratori ai unor firme de colectare a deșeurilor. Aceștia ar fi acceptat să emită documente false care atestau livrări fictive de deșeuri către societatea liderului rețele. Mai mult, pentru a consolida iluzia unui circuit economic real, rețeaua a atras și firme de transport, care ar fi emis documente false pentru curse inexistente. Astfel, această combinație de facturi fictive, acte de transport inventate și tranzacții frauduloase a dus la obținerea de bani pentru aceeași cantitate de deșeuri de mai multe ori.

Banii retrași și distribuiți printr-un circuit clandestin
După ce OIREP-urile sau alți clienți transferau fondurile în conturile firmei controlate de liderul grupării, banii erau retrași rapid în numerar sau direcționați către conturile altor firme din rețea infracțională. Acest mecanism sofisticat a permis obținerea unor sume considerabile, spălarea banilor fiind una dintre principalele infracțiuni investigate.
Aproximativ 30 de persoane, incluzând suspecți și martori, au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T. Craiova pentru audieri.