Într-o postare pe pagina sa de Facebook, ministrul a subliniat responsabilitatea Romsilva în administrarea celor 3,13 milioane de hectare de păduri proprietate publică a statului, evidențiind că regia este doar un administrator, nu proprietarul acestor resurse. „Cine gestionează avuția națională e dator să arate respect față de români, iar la Romsilva, care administrează pădurile țării, am văzut sfidare în loc de respect“
Profituri mici, beneficii uriașe
Conform datelor prezentate, Romsilva a raportat un profit estimat de doar 1,3% din cifra de afaceri pentru 2024, în timp ce mai mult de jumătate dintre direcțiile silvice funcționează pe pierdere. În acest context, ministrul a condamnat acordarea unor bonusuri substanțiale angajaților, afirmând. „Cu lemn care putrezește la marginea drumurilor forestiere, în loc să ajungă în fabricile de mobilă și în atelierele de tâmplărie din țară, cei care administrează Regia se premiază. Și nu oricum, ci la un nivel care sfidează bunul-simț“, a scris Fechet, care a precizat că, în perioada 2023-2024, 1.267 de angajați au primit bonusuri la pensionare însumând aproape 23 de milioane de euro, ceea ce reprezintă o medie de aproximativ 90.000 de lei net pentru fiecare angajat. Ministrul consideră această practică ca fiind o regulă, nu o excepție.
Cereri de reorganizare și măsuri urgente
Fechet a anunțat că a convocat conducerea Romsilva la minister pentru a discuta despre reorganizarea instituției și renegocierea contractului colectiv de muncă. Ministrul a fost clar în cerințele sale. „Miercuri, voi solicita conducerii să vină cu o propunere rezonabilă de contract colectiv de muncă, pentru că, să continui să primești bani nemunciți de la stat, doar pentru că poți, arată un statut de privilegiat care nu doar că nu e justificat de rezultate, dar e rupt de realitatea pe care o vreau, ca ministru, pentru angajații de la Mediu”, a anunțat ministrul.

El a indicat că reorganizarea va include reducerea funcțiilor de conducere și desființarea direcțiilor silvice care administrează suprafețe forestiere reduse. „Am în vedere mai multe principii pentru reorganizarea Romsilva, însă primul și cel mai important este acesta: să fim eficienți, nu privilegiați. (…)
Vreau ca, în relația cu Romsilva, românii să simtă că au un interlocutor serios, care le oferă informații corecte și complete, care nu-i pune pe drumuri dacă nu e necesar și care îi tratează cu responsabilitatea celui care se află în slujba cetățeanului. Punem punct sfidării și banilor nemunciți!“, a adăugat oficialul.
Aceste măsuri fac parte dintr-un efort mai amplu al actualei coaliții de guvernare pentru reducerea cheltuielilor statului și eliminarea privilegiilor nemeritate din sectorul public. Fechet a dat asigurări că astfel de practici vor fi investigate și că vinovații pentru situația actuală vor fi trași la răspundere.