Weekendul trecut, Centrul de Recuperare „Sf. Nectarie” din Craiova a organizat, în acest sfârșit de săptămână, împreună cu Asociația Med San, un eveniment special dedicat promovării activităților fizice în rândul pacienților oncologici, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora. Pe parcursul a trei zile, Ramona Schenker, psiholog specializat în psiho-oncologie, dr. Cara Monica, medic primar sănătate publică și management, dr. Michael Schenker, unul dintre somitățile României în domeniul oncologiei, dr. Lucian Bratu, medic specialist Radioterapie, dr. Raluca Barzu, nutriționist dietetician specializat în nutriția pacientului oncologic, și Ana Savovici, kinetoterapeut, au susținut o serie de ateliere practice și activități teoretice care au demonstrat beneficiile activității fizice și ale unei alimentații echilibrate pentru pacienții oncologici. În deschiderea evenimentului, psihologul Ramona Schenker a subliniat: „Ne bucurăm să fim astăzi împreună, mai ales în contextul Săptămânii Europene a Mobilității, o inițiativă care subliniază importanța mișcării și a unui stil de viață activ pentru sănătatea noastră generală. Astăzi nu vom vorbi doar despre sport și mișcare, ci despre speranță, recuperare și curaj, pentru că activitatea fizică joacă un rol crucial în procesul de vindecare și în îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții oncologici. Este un mesaj pe care dorim să-l transmitem cu tărie, în special pentru cei care se confruntă cu provocările aduse de această boală, pentru că, în ciuda dificultăților tratamentului, a efectelor secundare și a temerilor, mișcarea poate deveni un aliat în drumul către recuperare, aducând beneficii nu doar fizice, ci și psihice. Centrul de Recuperare «Sf. Nectarie» a fost creat tocmai pentru a oferi pacienților oncologici suportul de care au nevoie în acest sens – fie că vorbim de recuperare fizică, consiliere psihologică, consiliere nutrițională sau programe de activitate fizică adaptate. Împreună cu Asociația Med San, am dezvoltat programe complete și personalizate care să răspundă nevoilor fiecărui pacient în parte (…) Există numeroase studii care demonstrează că activitatea fizică regulată ajută la reducerea oboselii cauzate de tratamentele oncologice, la ameliorarea stării generale de bine, la întărirea sistemului imunitar și la combaterea anxietății și depresiei. De aceea, ne-am propus astăzi să subliniem aceste beneficii și să aducem în prim-plan exemple concrete, cum exercițiile fizice pot schimba viața pacienților oncologici“.
Doctorul Michael Schenker, un nume de referință în domeniul oncologic atât în țară, cât și peste hotare, a explicat activitatea integratoare pe care o depun specialiștii Centrului Oncologic „Sf. Nectarie“ în tratarea pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer. „Este foarte important să îmbunătățim această nevoie de comunicare între profesioniști și pacienți pentru că, din păcate, în țara noastră, încă suferim din acest punct de vedere. Din acest motiv, eu consider că este foarte important ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți oameni, pacienți. Centrul de Oncologie «Sf. Nectarie» a plecat la drum cu o platformă medicală care oferea pacienților atât spitalul de zi – oncologie medical -, cât și servicii de internare continuă în specialitatea de oncologie medicală, servicii management urgențe și alte lucruri care țin de specialitatea de oncologie medicală. Foarte important, a apărut cea de-a doua specialitate care oferă servicii de îngrijire specifică pacienților oncologici, respectiv radioterapia. Avem în componență unul dintre cele mai moderne astfel de centre din țară și o spun fără falsă modestie. Am lucrat continuu pentru a ne dezvolta și nu oprim aici. Iată acum, acest Centru de Recuperare. Cea mai importantă caracteristică a clinicii noastre s-a dovedit a fi faptul că ne adaptăm nevoilor pe care le identificăm în rândul pacienților. Astfel, derulăm servicii de onco-psihologie și iată, acum, de recuperare fizică. Un pacient oncologic care face recuperare duce altfel tratamentul, dovedindu-se astfel eficiența acestui centru. Este un centru care a reieșit ca o nevoie. Am avut ocazia, în acest fel, să înregistrăm beneficiile pe care le-au obținut pacienții care au avut curajul să vină către acest tip de servicii și este diferență fantastică între felul în care duce un tratament oncologic pacientul care face și recuperare și cel care nu beneficiază de un astfel de serviciu”, a explicat medicul oncolog Michael Schenker.
Activitatea fizică, esențială în viața de zi cu zi a pacientului oncologic
La rândul său, dr. Cara Monica, medic primar sănătate publică și management, a susținut în cadrul conferinței de deschidere: „Promovarea activității fizice este un aspect esențial al sănătății publice și este absolut necesar să ne reamintim cu periodicitate de importanța mișcării în menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate. Este binecunoscut faptul că activitatea fizică regulată îmbunătățește sănătatea mentală și fizică, contribuind la reducerea riscului de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. De asemenea, joacă un rol crucial în prevenirea și gestionarea obezității, una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale vremurilor noastre. În plus față de beneficiile fizice, are un impact profund asupra sănătății mintale și emoționale. Exercițiile regulate ajută la reducerea simptomelor de anxietate și depresie, îmbunătățind starea de spirit și calitatea somnului
Dacă vom include activități fizice în rutină:
– ne vom îmbunătăți aspectul fizic, vom scăpa de kilogramele în plus;
– ne vom simți mai bine, vom avea mai multă energie;
– vom avea o stare de sănătate mai bună;
– vom avea mai multă încredere în persoana proprie.
La nivel populațional, efectele pozitive ale activității fizice regulate sunt scăderea riscului de mortalitate, a frecvenței unor tipuri de cancere, scăderea frecvenței hipertensiunii arteriale, declinului cognitiv prin îmbunătățirea memoriei, atenției, capacității de învățare, scăderea frecvenței anxietății și depresiei, frecvenței insomniilor, riscul de obezitate si de diabet“.
„Kinetoterapia joacă un rol esențial în recuperarea pacienților oncologici“
Din păcate, un aspect mai puțin cunoscut în tratamentul pacienților oncologici îl reprezintă kinetoterapia. Deși în alte țări mai avansate din punct de vedere medical kinetoterapia este permanent prezentă în indicațiile medicilor oncologi, în România abia acum se fac primii pași în această direcție. Prezentă la eveniment, Ana Savovici, kinetoterapeut, a evidențiat, pe scurt, avantajele acestei ramuri medicale în lupta pacientului oncologic cu boala și sechelele ei: „Kinetoterapia joacă un rol esențial în recuperarea pacienților oncologici, contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora și la optimizarea funcțiilor fizice afectate de boală și tratamente. În planul de recuperare al pacientului oncologic, mișcarea pasivă și/sau activă joacă un rol crucial în menținerea și îmbunătățirea funcționalității fizice, reducerea efectelor secundare ale tratamentelor oncologice și îmbunătățirea calității vieții.
Îmbunătățirea mobilității și a funcției musculare:
Tratamentul oncologic, inclusiv intervențiile chirurgicale, radioterapia și chimioterapia, pot duce la scăderea forței musculare și a mobilității articulare. Recuperarea postoperatorie este un proces esențial pentru restabilirea sănătății și a funcționalității pacientului după o intervenție chirurgicală. Kinetoterapia ajută la menținerea și îmbunătățirea acestor funcții prin exerciții specifice care previn atrofierea musculară și contracturile articulare.
Reducerea oboselii asociate cancerului:
Oboseala este un simptom comun în rândul pacienților oncologici, care poate fi agravat de tratamentele medicale. Printr-un program personalizat de exerciții fizice, kinetoterapia poate contribui la reducerea acestui simptom, sporind energia și rezistența pacientului.
Gestionarea durerii:
Kinetoterapia include tehnici de relaxare, stretching și exerciții care pot ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de tratamente sau de boala însăși. Acest lucru contribuie la o mai bună gestionare a durerii și la creșterea confortului pacientului.
Îmbunătățirea funcției respiratorii:
În cazul pacienților cu intervenții chirurgicale la nivelul toracelui sau al celor care au suferit radioterapie, funcția respiratorie poate fi afectată. Kinetoterapia respiratorie poate ajuta la îmbunătățirea capacității pulmonare și la prevenirea complicațiilor respiratorii“.
Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, cadrele medicale implicate au prezentat practic, în cadrul unor ateliere și grupuri de discuții, care sunt beneficiile activității fizice pentru pacientul diagnosticat din sfera oncologică. Dintre acestea, amintim aici: „Împărtășirea experiențelor personale legate de efectele secundare ale tratamentelor oncologice“, „Demonstrații practice și sfaturi personalizate oferite de kinetoterapeuți pentru prevenirea limfedemului“, „Crearea unui plan personalizat de exerciții pentru menținerea și creșterea capacității respiratorii“, „Atelier de terapie salină: exerciții de haloterapie pentru capacitatea pulmonară“, „Sesiune de kinetoyoga pentru coloană și articulații“, „Crearea unui plan personalizat de exerciții pentru recuperarea mobilității brațelor post-mastectomie“ etc.