Proiectul de reabilitare a Casei memoriale ”Iancu Jianu” are o valoare de 1,12 milioane lei, iar lucrările au început în vara acestui an. „Lucrările de consolidare şi reabilitare sunt aproape gata, în câteva zile se vor încheia şi ne pregătim pentru etapa următoare, amenajarea spaţiilor interioare, adică aducerea obiectelor care au fost în această casă şi au fost depozitate în muzeu. Vor fi aduse şi alte obiecte de epocă şi sperăm să fie redeschisă până la finalul acestui an, poate chiar de Zilele Caracalului. Eu îmi doresc să fie redeschiderea cât mai devreme, este cea mai veche casă din municipiu“, a declarat primarul Ion Doldurea. Edilul a punctat câteva dintre lucrările de reabilitare efectuate anul acesta, din investiţia de la bugetul local, la casa haiducului Iancu Jianu. „Casa memorială «Iancu Jianu» a rămas închisă, cu aspect de clădire abandonată, aproape 20 de ani, pentru că s-au început lucrări de restaurare, consolidare şi reabilitare care nu s-au încheiat pentru că nu a mai ajuns finanţarea. Acum, cu ajutorul bugetului local, printr-o investiţie de 1,12 milioane lei, lucrările se vor finaliza, de fapt se termină în câteva zile. Prin acest proiect, care a inclus atât proiectarea cât şi execuţia lucrărilor, s-a intervenit pentru a permite intrarea în beci, o zonă care nu mai era accesibilă, au fost schimbate instalaţii sanitare şi electrice, s-a schimbat şindrila deteriorată de pe acoperiş. Se vor face ultimele retuşuri şi, din estimările mele, din octombrie trebuie să înceapă readucerea obiectelor şi pregătirile pentru redeschidere“, a adăugat Ion Doldurea, citat de Agerpres.
Primarul municipiului Caracal a mai menţionat că, după finalizarea acestui proiect, mai este necesară intervenţia pentru refacerea bordeiului şi o nouă împrejmuire.
O clădire de referință pentru Caracal
Casa, masivă şi având o formă deosebită stil culă boierească, a fost construită probabil de paharnicul Costache Jianu, tatăl lui Iancu, pe la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind o construcţie cu parter, etaj şi o pivniţă. „Parterul are podeaua sub nivelul solului cu circa 20 de centimetri şi este format din trei camere de dimensiuni modeste, probabil bucătărie şi spaţii de depozitare a alimentelor, intrarea principală având uşi masive de stejar cu balamale din fier lucrate manual de fierarii vremii. La etaj sunt trei camere de locuit şi un cerdac închis cu geam care este orientat spre nord, la fel cu intrarea principală a casei. Pivniţa este prevăzută cu creneluri în peretele dinspre sud şi ferestre mici, probabil folosite în cazul unui asediu. Ansamblul monumental cuprinde casa, dependinţele casei şi bordeiul“, se arată pe site-ul Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică în Municipiul Caracal.