Record meteorologic, intensificări fără precedent ale vântului: rafalele au mutat proiectul primăriei un metru mai încolo, pe teren străin
Craiova: „Nu ne mai trageți pe dreapta”, azi în varianta cu tot cu stradă

Primăria Craiova e pe cale să bată un record în materie de investiții: să inaugureze un proiect în timp ce derulează simultan exproprierile pentru acesta. Se întâmplă pe Calea București, de-a stânga, pe strada Traian Lalescu, unde municipalitatea pregătește, concomitent, și finalizarea lucrărilor, și un nou val de exproprieri.

0

Reamintim că am tratat într-unul din numerele trecute problema străpungerii arterelor de circulație Traian Lalescu – Calea București – Henri Coandă, proiect care, după umilele noastre calcule, ar fi trebuit finalizat de luni bune. Primăria Craiova ne-a informat, în urma unei solicitări de informații publice, că proiectul este estimat a fi recepționat în toamna acestui an „în cazul în care nu vor mai apărea probleme”. Toamna acestui an este, apropo, anotimpul care începe pe 1 septembrie. Ce altceva mai are loc în toamna acestui an? Ei bine, tot în toamna acestui an vor avea loc noile proceduri de expropriere pentru realizarea străpungerii străzii Traian Lalescu – Calea București. Aflăm asta de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu local din 29 august 2024, unde figurează un  proiect de hotărâre privind „modificarea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.149/2023 privind declararea de utilitate publică și interes local a lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiţii «Străpungere str. Traian Lalescu bd. Calea Bucureşti»”. Hotărârea cu pricina e propusă a fi modificată pe ici, pe acolo, anume în punctele esențiale. Mai precis, la suprafețele care trebuie expropriate.

Alunelul exproprierilor: trei înainte, două înapoi!

După cum se arată în documentația înaintată consilierilor locali, primăria mai are de expropriat trei parcele noi, plus de majorat o epropriere deja făcută. „Ca urmare a actualizării amplasamentului necesar realizării obiectivului de investiții «Străpungere str. Traian Lalescu – bd. Calea Bucureşti», conform planului de situație întocmit de SC DOMARCONS SRL și înaintat de către Direcția de investiții, achiziții și licitații prin adresa mai sus menționată, este necesară exproprierea unor imobile, ce nu au fost cuprinse în Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr.149/2023, precum și majorarea unei suprafețe, și anume: imobilul – teren în suprafață de 10,74 mp, ce face parte din imobilul înscris în C.F. nr.240166, nr. cadastral 240166, situat în Craiova, Calea București, nr.111A, fost nr.269, proprietatea lui Truică Aurel; imobilul – teren în suprafață de 21,14 mp, ce face parte din imobilul înscris în C.F. nr.211071, nr. cadastral 211071, situat în Craiova, Traian Lalescu, nr.37, proprietatea PAN GROUP SA; imobilul – teren în suprafață de 14,33 mp, ce face parte din imobilul înscris în C.F. nr.219243, nr. cadastral 20752, situat în Craiova, Calea București, nr.107E, 107 I, 107 G, proprietatea Universității din Craiova – Complex Mecanica;  Majorarea suprafeței expropriate pentru imobilul situat în Craiova, Calea București, nr.117, fost nr.173, având nr. cadastral 232811, înscris în C.F nr. 232811, proprietatea PAN GROUP SA, de la suprafața de 931,42 mp la suprafața de 945,74 mp”. Nu numai asta, dar edilii trebuie să restituie acum două parcele expropriate anul trecut, de care se pare că nu mai au nevoie. „De asemenea, este necesară restituirea suprafețelor de teren ce nu sunt afectate de lucrările de utilitate publică și interes local, și anume: – suprafața de 103,47 mp, ce face parte din imobilul înscris în C.F. nr.223274, nr. cadastral 223274, situat în Craiova, Calea București, nr.111, fost nr.167, proprietatea numiților Cercelaru Constantin Bogdan și Cercelaru Liliana;  suprafața de 42,97 mp, ce face parte din imobilul înscris în C.F. nr.232925, nr. cadastral 232925, situat în Craiova, Calea București, nr.117, fost nr.173, proprietatea SC RESTAURANT PRESIDENT SRL”, precizează documentația întocmită de funcționarii Primăriei Craiova.

Nu-i temporizare, e… geometrizare

Proiectul de hotărâre, se arată în raportul anexat, survine în urma a două adrese ale Direcției investiții, licitații, achiziții, una din 24 iulie 20024, alta datată doar 2024. Motivațiile, aproape poetice, țin de „geometrizare” și „confort optic”, după cum se arată în raport. „Prin adresele nr. 267085/24.07.2024 și nr.278308/2024, Direcția investiții, achiziții și licitații ne transmite planul de situație și tabelul de coordonate pentru obiectivul de investiții «Străpungere str. Traian Lalescu – bd. Calea Bucureşti», întrucât ca urmare a definitivării proiectului tehnic și a detaliilor de execuție au survenit diferențe față de culoarul de expropriere inițial, deoarece în etapa de proiectare a fost necesară geometrizarea străzii în plan și profil longitudinal, astfel încât amplasamentul sectorului nou (zona expropriată aferentă străpungerii) și sectorul existent al străzii (zona cu proprietăți și strada existentă) să aibă continuitate și să asigure atât criteriile tehnice de proiectare, cât și criteriul de confort optic, fiind translatat axul străzii cu aproximativ 1,00 m spre dreapta. Astfel s-a asigurat un ax geometrizat fără curbe de racordare, deoarece nu se putea asigura trecerea liniei de la aliniamentul sectorului existent la aliniamentul sectorului nou printr-o curbă perceptibilă (fie ea una progresivă, fie una arc de cerc sau o combinație a acesteia)”, precizează documentul întocmit de funcționarii primăriei.

Confortul optic cu cheltuială se ține

Mai amintim că, în solicitarea de informații publice trimisă primăriei la începutul acestei luni, întrebam textual dacă „este adevărat că primăria nu a finalizat toate procedurile de expropriere pentru terenul necesar și dacă există vreo legătură între acest aspect și întârzierea lucrărilor?”. Edilii au ales să răspundă doar la jumătate de întrebare, precizând că „nu există legătură între procedurile de expropriere prevăzute expres de Legea nr. 225/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local și întârzierea lucrărilor”, fără a emite vreun cuvânt despre finalizarea exproprierilor. Detaliu scuzabil, de altfel, pentru oameni aflați în plin proces de geometrizare a orașului și de înălțare a acestuia pe cele mai înalte culmi ale confortului optic. Mai rămân acum de descurcat, în afară de misterioasa dată a finalizării  investiției, câteva chestiuni legate de bani. Asta pentru că edilii au acum alte parcele de evaluat, în timp ce proprietarii expropriați, vrând-nevrând anul trecut, sunt chemați cu banii înapoi. „Menționăm faptul că prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Craiova nr. 201/2023 au fost însușite rapoartele de evaluare ce stabilesc sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată afectate de coridorul de expropriere. Astfel, sumele ce urmează a fi restituite municipiului Craiova de către proprietarii imobilelor ale căror suprafețe de teren nu mai sunt afectate de lucrările de utilitate publică și interes local, se stabilesc prin raportare la valoarea însușită, respectiv aceea de 900.00 lei/mp. Pentru imobilul a cărui suprafață expropriată se majorează, precum și pentru imobilele afectate de culoarul de expropriere modificat, sumele individuale aferente despăgubirilor vor fi stabilite conform prevederilor Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică necesară realizării unor obiective de interes național, județean si local, cu modificările și completările ulterioare”.

Facebook Comments