Având al unsprezecelea cel mai slab rezultat din țară la alegerile locale din acest an, Filiala Dolj a Partidului Național Liberal a devenit un subiect de discuții pentru conducerea centrală a partidului. În baza unor criterii subiective, care în bună măsură nu au ținut seama de unele realități specifice județului, alături de alte filiale aflate în aceeași situație, s-a luat decizia ca organizația doljeană să intre sub coordonarea unei persoane desemnate de la centru, fiind desemnat deputatul bistrițean Robert Sighiartău. Deși într-o primă fază comunicarea a fost șchioapă, lăsând de înțeles că președintele Ștefan Stoica a fost destituit, în realitate, coordonatorul va avea menirea de a ajuta conducerea filialei Dolj în cele două campanii electorale care urmează. Acest lucru a fost subliniat chiar de către deputatul Sighiartău într-o conferință de presă susținută la Craiova: „Am venit aici să ajut, am venit să ne luptăm cu PSD-ul! Mă leagă o prietenie veche cu Ștefan Stoica și sunt la curent cu luptele pe care acesta și organizația PNL condusă de el le poartă cu social- democrații. Eu însumi am purtat, la Bistrița, o luptă crâncenă cu PSD-ul, așa că, din acest punct de vedere, eu zic că ne potrivim“.
În aceeași conferință de presă, președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica, a anunțat și posibilitatea unor schimbări la nivelul organizației municipale craiovene a partidului, decizia finală urmând a se lua în forurile statutare ale filialei. Iar aceasta nu s-a lăsat prea mult așteptată… A doua zi, într-un comunicat de presă, PNL Dolj a anunțat că președinte interimar la Craiova este consilierul local Teodor Sas, un oponent recunoscut al edilului Lia Olguța Vasilescu.
A venit Sighiartău, pleacă Ciucă?
Deloc surprinzătoare pentru cunoscători, aceste mișcări de trupe maschează o nervozitate la nivelul central al partidului asupra căreia merită să zăbovim puțin. Prima întrebare care se pune este aceea dacă este îndreptățită supărarea conducerii centrale a partidului pe scorul electoral obținut de liberali la Dolj. Și răspunsul este, în mod clar, NU, deoarece, ca întotdeauna în ultimii 30 de ani, acest județ pare a fi vândut de forțele de dreapta colegilor pesediști în schimbul unor favori pentru anumite filiale din Ardeal sau Moldova, păstorite de lideri cu mai mare trecere la Centru. Atât timp cât senatorul Nicolae Ciucă, ales de electoratul doljean să le reprezinte interesele, nu are minimul bun simț politic și comunitar de a-și face un cabinet senatorial în circumscripția care l-a propulsat în parlament, nu se obosește să calce măcar o dată prin Craiova pentru a participa la vreuna din acțiunile politice ale partidului și acceptă senin să cedeze posturi importante PSD-ului, precum acela de prefect, atunci rezultatul de la Dolj este o consecință firească și independentă de ceea ce au făcut sau n-au făcut conducătorii filialei înainte și în timpul campaniei electorale. Ce pretenții să rupă norii ai de la Nicolae Gigea în condițiile în care îl obligi să îl susțină pe soțul contracandidatei sale aflat pe lista comună de la europarlamentare? Sau ce poți să-i ceri lui Ștefan Stoica atunci când primarii partidului din județ sunt „comasați“ în PSD tocmai de candidatul la europarlamentare pe care liderul liberal trebuie să îl promoveze în campania electorală?
A doua întrebare este dacă aducerea lui Sighiartău la Craiova reprezintă un plus sau un minus pentru liberalii doljeni. Aici răspunsul este DA, este un plus! Pentru a explica această afirmație este bine să amintim faptul că deputatul bistrițean este una dintre puținele voci care au atras atenția, de-a lungul ultimilor ani, asupra nocivității alianței cu PSD. Sighiartău este un politician cu un veritabil „pedegree“ de dreapta, iar acest lucru va ajuta filiala de la Dolj să scape de bănuielile, de altfel complet neîndreptățite, de colaboraționism cu stânga roșie. Pe lângă acest argument mai mult de imagine, trebuie menționată și vocea puternică a deputatului bistrițean, voce care, dacă va dori, va putea fi de mare ajutor filialei în disputele de la nivel central.
A treia întrebare care se pune este dacă Sighiartău va candida pe listele liberalilor doljeni. Cel mai probabil, DA, iar asta poate crea puțin disconfort în filială. Există persoane la nivelul conducerii Dolj care își doresc un mandat de parlamentar și consideră că li se cuvine. Unele sunt îndreptățite, altele, majoritare, nu. Dar poate că, așa cum s-ar cuveni de altfel, Sighiartău va ocupa la Dolj locul pe care a fost impus, acum patru ani, Ciucă, caz în care pierderea pentru filială ar fi minimă. Sau, de fapt, ar fi un real câștig în cazul în care actualul coordonator va dovedi suficientă bunăvoință pentru a lupta, așa cum se cuvine, ca interesele liberalilor doljeni să nu mai fie ignorate la București, așa cum se întâmplă, de multe ori, în prezent.
Mai sunt trei luni până la bătăliile electorale care vor defini următorii patru ani. Trei luni în care competitorii politici își vor etala toate atuurile în speranța unui rezultat suficient de bun încât să îi propulseze la guvernare. Liberalii pleacă, parcă mai mult decât oricând în ultimii șase ani, cu un mare handicap: lipsa unor proiecte economice și sociale eminamente de dreapta, promovate de guvernările din care au făcut parte. Pe fondul unor sincope de leadership, acest handicap le poate fi fatal!