„Astăzi, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care a dezvoltat şi a modificat prevederile OUG 84, anterior adoptată, cu privire la unele dispoziţii privind siguranţa pe drumurile publice. În principiu, această ordonanţă adoptată astăzi dezvoltă, cum spuneam, ordonanţa precedentă, sub două aspecte importante. În primul rând, instituie un termen de 72 de ore în care instituţiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidenţieze sau nu prezenţa sau nu a alcoolului şi a substanţelor interzise în sângele persoanelor care au fost testate pozitiv cu DrugTest sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă este aceea că, la expirarea acestui termen obligatoriu pentru instituţiile de medicină legală de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu soseşte de la laborator, persoanei respective i se restituie permisul“, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, la finalul ședinței de guvern. El a explicat, de asemenea, că analize se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală, deși, inițial, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române.
Reamintim că, în data de 28 iunie, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență care prevede mai multe măsuri de prevenire a consumului de alcool și droguri, de această dată la volan. Una din cele mai importante schimbări aduse era aceea că șoferii care refuzau testarea cu etilotestul sau drugtestul rămâneau fără permis până la primirea rezultatelor analizelor mostrelor biologice. Opinia publică a reacționat atunci, atrăgând atenția că, pe de-o parte testele folosite de polițiști au un procent ridicat de răspunsuri fals-pozitive, iar pe de altă parte timpul extrem lung în care șoferii primeau rezultatul testelor de sânge. Comunitatea civică Declic a lansat chiar și o petiție prin care le cere guvernanților să revizuiască prevederile ordonanței de urgență. „O ordonanță de urgență, dată peste weekend de Guvernul Ciolacu, lasă fără permis zeci de mii de șoferi nevinovați. Ea prevede că ți se suspendă automat permisul de conducere dacă vrei testare antidrog la IML, nu test rapid cu aparatul din dotarea poliției. Iar aceste aparate ale polițiștilor români dau rezultate fals pozitive în jumătate din cazuri“, afirmau susținătorii petiției.
Șoferii cărora le sunt suspendate permisele le primesc înapoi dacă rezultatul testelor antidrog nu vine în 72 de ore
Guvernul a aprobat joi ordonanţa de urgenţă care instituie obligaţia ca, în cazul în care rezultatul testelor antidrog efectuate în laboratoarele de medicină legală nu vine în maximum 72 de ore, şoferii cărora le-au fost suspendate permisele le primesc înapoi.