O situație absolut revoltătoare întâlnim în comuna Seaca de Pădure, acolo unde autoritățile nu doar că nu fac nimic pentru a se asigura că locuitorii au acces la apă potabilă, dar încearcă să-și acopere incompetența și indiferența prin minciuni. Mai exact, de cel puțin patru ani, nimeni din instituția condusă de Osiac Săndică nu a înaintat către Direcția de Sănătate Publică Dolj o situație cu fântânile și cișmelele de pe raza localității și nici nu a programat prelevarea și analizarea potabilității acestor surse, așa cum cere legislația. Acest lucru a ieșit la iveală ca urmare a unui document al DSP Dolj, prin care răspundea unor întrebări legate de situația surselor de apă din comuna Seaca de Pădure. „Autoritățile administrației publice locale identifică și întocmesc o evidență a tuturor surselor de apă destinate consumului uman, cum sunt fântâni publice, izvoare, captări locale – drenuri, foraje etc. Această evidență este adusă la cunoștința Direcției de Sănătate Publică în vederea întocmirii planului de monitorizare a calității apei potabile. (…) Menționăm că autoritatea publică menționată (UAT Seaca de Pădure – n.red.) nu a transmis cartografia fântânilor și cișmelelor publice și nici nu a programat prelevarea și analizarea – contra cost – a potabilității acestor surse în perioada menționată (2020 – 2024)“, se arată în adresa cu numărul 2923 din data de 13 martie 2024.


Cu alte cuvinte, de cel puțin patru ani nu se cunoaște dacă apa consumată de familiile din localitate este, într-adevăr, potabilă, sute de persoane riscând în fiecare zi să se aleagă cu o gravă problemă de sănătate.
Edilul susține că s-au făcut verificări, instituțiile statului îl contrazic
Încercând să acopere problema, administrația condusă de Osiac Săndică nu s-a sfiit să mintă, susținând că nu există probleme cu apa din localitate. Astfel, întrebat despre rapoartele, procesele-verbale și analizele de laborator care atestă calitatea apei din fântânile și cișmelele publice din Seaca de Pădure, edilul a spus că aceste documente nu pot fi făcute publice deoarece nu intră sub incidența Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public. Apoi a plusat, afirmând că „în urma controalelor efectuate de APELE ROMÂNE nu a fost interzis consumul uman din nicio sursă de apă de pe raza localității“. Doar că instituția indicată de el, respectiv Apele Române, nu are atribuții de control a calității apei din fântâni și cișmele și nici nu efectuează astfel de verificări. Acest lucru ne-a fost confirmat de reprezentanții ABA Jiu, care ne-au transmis că nu au efectuat niciun control la Seaca de Pădure.

Stația de apă funcționează fără autorizație
Pentru ca tabloul să fie complet, trebuie să precizăm faptul că problemele în ceea ce privește furnizarea apei în comuna Seaca de Pădure nu se limitează la lipsa verificărilor, ci vizează și stația de apă din localitate. Care, așa cum admite Direcția de Sănătate Publică Dolj, funcționează fără autorizație! Și nu de ieri-de azi, ci din anul 2020. „UAT Seaca de Pădure a depus dosar pentru autorizarea stației de apă în data de 03.11.2020. După efectuarea evaluării condițiilor igenico-sanitare, în data de 17.11.2020 s-a emis decizie de respingere din cauza condițiilor deplorabile în care se aflau rezervorul de înmagazinare a apei și stația de dezinfecție cu ultraviolete. Până în prezent nu s-a mai depus documentația pentru o nouă procedură de autorizare sanitară“, au transmis reprezentanții DSP Dolj.

Lipsa autorizației nu a împiedicat însă autoritățile locale să furnizeze apă oamenilor din localitate, aceștia fiind expuși, cu bună știință, riscului de îmbolnăvire. Și vorbim aici despre posibilitatea prezenței în apă a unor bacterii periculoase, E Coli, enterococi, dar și substanțe precum nitrați, nitriți ori alte pesticide. Tocmai pentru că vorbim despre un risc major la adresa populației, poate că ar fi cazul ca și alte instituții ale statului să facă verificări în acest caz.