Deputatul USR Marian Lazăr: Proiect de lege în sprijinul persoanelor născute cu handicap grav

Deputatul USR de Vâlcea, Marian Ion Lazăr, a anunţat marţi, 8 aprilie, că a iniţiat şi depus în parlament, alături de doi colegi, un proiect de lege în sprijinul celor născuţi cu handicap grav. Principala măsură a acestui proiect constă în acordarea dreptului la pensie de invaliditate persoanelor cu dizabilităţi, fără a fi necesară o contribuţie prealabilă la fondul de asigurări sociale.

0
Marian Lazăr, deputat USR

„Alături de colegii mei de la USR – Bogdan Rodeanu, deputat de Galaţi, şi Eugen Terente, deputat de Tulcea, am iniţiat şi depus în parlament un proiect legislativ menit să susţină persoanele născute cu handicap grav, care, din cauza limitărilor impuse de condiţiile lor, se află în imposibilitatea de a se integra pe piaţa muncii. Punctul esenţial al acestui proiect este acordarea dreptului la pensie de invaliditate persoanelor cu dizabilităţi, fără a fi necesară o contribuţie prealabilă la fondul de asigurări sociale. Această măsură este destinată sprijinirii persoanelor ale căror dizabilităţi generează incapacităţi de muncă ireversibile.”, a precizat Marian Lazăr.

„Prin adoptarea acestei iniţiative legislative, ne propunem să garantăm că nicio persoană cu handicap grav nu este lăsată în urmă”

Deputatul Lazăr a mai arătat că acest proiect de lege a fost conceput spre a fi corectate anomaliile din sistemul de pensii care afectează categoria persoanelor cu dizabilităţi: „Este o iniţiativă care îşi propune să corecteze disparităţile flagrante din actualul sistem de pensii din România. În contextul creşterii costurilor de viaţă, persoanele cu handicap se numără printre cele mai vulnerabile grupuri, fiind adesea nevoite să trăiască cu o indemnizaţie insuficientă, de numai 598 de lei, sumă considerabil inferioară nivelului necesar pentru un trai decent!
În prezent, sunt persoane cu diverse dizabilităţi care, după împlinirea vârstei de 18 ani, nici măcar acea indemnizaţie nu o mai primesc, lucru total nedrept. Prin adoptarea acestei iniţiative legislative, ne propunem să garantăm că nicio persoană cu handicap grav nu este lăsată în urmă şi că toţi cetăţenii au parte de condiţii de viaţă echitabile şi oportunităţi egale”.

Facebook Comments