Ce se întâmplă atunci când trepăduşi confundă instituţia cu stâna personală?
Scandal cu Capră pe holurile Primăriei Apele Vii

După treizeci şi cinci de ani de democraţie şovăielnică şi sute de ani de vieţuire la marginea civilizaţiei europene, încă nu am învăţat să ne agăţăm cu dinţii de o normalitate care, cel mai probabil, ar ajuta enorm această ţară să intre în selectul club al prosperităţii vestice. Iar această concluzie nu are nevoie de multe exemple mari, bucureştene ca să le spun aşa, ci de milioane de argumente mici, banale privite din afară, pe care le întâlnim la fiecare pas în ruralul românesc. Iar ceea ce se întâmplă de câteva luni în comuna doljeană Apele Vii constituie, fără îndoială, eşecul în formă pură al acestei societăţi de a face pasul hotărâtor spre o normalitate sănătoasă.

0

Semnale că lucrurile o vor lua razna în Apele Vii apăruseră încă de anul trecut. Exista o presiune constantă şi deloc sănătoasă asupra administraţiei PNL, chiar dacă până la alegerile locale mai era mai bine de un an. Opoziţia din comună, PSD-ul, simţea că trebuie să apese pe acceleraţie pentru a anula avantajul pe care liberalii îl aveau în comună, însă argumentele pe care le puteau folosi nu erau nici pe departe unele hotărâtoare. La cum mergeau lucrurile, era clar că primarul, liberalul Augustin Stanciu, împreună cu administraţia sa, vor reuşi să obţină un nou mandat de patru ani în fruntea primăriei.
Ca atare, pesediştii din organizaţia locală au trecut la un aşa-zis „Plan B“, care prevedea declanşarea unui război de gherilă în comună aşa cum nu mai fusese niciodată. Principala armă a opoziţiei au devenit, subit, reţelele sociale, iar protagonist un individ pe nume Ion Florin Capră, pesedist de „joasă spiţă“ în localitate, dar mustind de tupeu şi dispus să facă orice pentru culorile partidului. Individul s-a transformat peste noapte într-un hărţuitor profesionist şi, înarmat cu un telefon mobil, a început să-şi facă veacul pe culoarele Primăriei Apele Vii, înregistrând angajaţii instituţiei, agasându-i şi jignindu-i în fel şi chip doar pentru a le păta numele şi a le denigra munca. În paralel, folosind abil reţeaua de socializare Facebook, sub pseudonimul Eduard Ţapu, a dezlănţuit un potop de invective, în principal la adresa consilierului personal al primarului, Marius Gătan, jignindu-i familia, prietenii, sugerând că are un comportament sexual deviant şi provocându-l în speranţa că va reacţiona urât. „Mă provoacă de fiecare dată, urmărindu-mă fără un interes legitim, îmi supraveghează locuinţa şi locul de muncă, respectiv Primăria Apele Vii, intră peste mine în birou fără a avea vreo solicitare în legătură cu sarcinile mele de serviciu, adresându-mi atât mie, cât şi familiei mele ameninţări. (…) De asemenea, continuă publicarea de conţinut necontextual cu scopul de a incita comunitatea la ură împotriva mea şi a familiei mele“, menţionează Marius Gătan într-o plângere penală adresată Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. „Păcatele“ capitale ale acestuia, pentru care a devenit ţinta principală a lui Capră, sunt faptul că este consilier personal al primarului şi că, la nivel politic, este secretar regional al Tineretului Naţional Liberal şi prim-vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal Dolj.

Cum era şi firesc, instituţiile statului şi-au pus rotiţele în mişcare, iar poliţiştii doljeni audiază în aceste zile zeci de martori. Faptele individului sunt evidente, iar, din informaţiile noastre, martorii citaţi susţin cele afirmate în plângerea penală. În aceste condiţii, este doar o chestiune de timp până când acuzatul, Ion Florin Capră, alias Eduard Ţapu, va fi solicitat pentru a da declaraţia finală. Rămâne de văzut dacă lucrurile vor merge până la capăt în acest caz, aşa cum ar fi firesc. Până atunci, însă, o întrebare se merită adresată social-democraţilor locali: la ce foloseşte acest întreg circ?

Facebook Comments