„Am încercat în zadar timp de doi ani să obțin de la primar numărul de persoane cu reședință în Băile Govora în anii 2020 și 2021”
„L-am bănuit întotdeauna pe primarul Mateescu de faptul că a câștigat alegerile cu flotanți. Dar ei aveau și obligații, nu numai dreptul de a-l vota pe dumnealui. Cum, prin hotărâre de Consiliu Local, viceprimarul era organ de control în chestiunea taxei speciale de salubrizare, am încercat în zadar, timp de doi ani, să obțin de la primar numărul de persoane cu reședință în Băile Govora în anii 2020 și 2021, pentru a aplica această taxă și în cazul flotanților, dacă era cazul. Consider că primarul și-a bătut joc de cetățeni orașului, o dată furându-le votul și a doua oară impunându-le taxă de salubrizare retroactivă, doar lor, și nu persoanelor care i-au găzduit pe flotanți. Taxa a fost impusă în 2019, dar primarul a tergiversat aplicarea ei pentru a nu-și supăra alegătorii. Eforturile mele de a rezolva această situație s-au izbit de reticența primarului. Astfel, mi s-a adus la cunoștință că adresele de domiciliu fac parte din categoria datelor cu caracter personal și, ulterior, că nu mai am în sarcină sau atribuții aspecte referitoare la taxa de salubrizare. Acesta este un abuz, deoarece nu poți să modifici o hotărâre de consiliu local prin dispoziție de primar”, spune viceprimarul.
Ce prevede HCL nr. 34/ 24.7 2019
Potrivit HCL nr. 34/ 24.7 2019 și Regulamentului de stabilire și aplicare, taxa specială de salubrizare „se instituie persoanelor fizice, persoanelor fizice autorizate sau asimilate acestora sau persoanelor juridice care locuiesc, respectiv își desfășoară activitatea pe teritoriul orașului Băile Govora, și care, indiferent din ce motiv, nu dețin contract de salubrizare. Cuantumul taxei speciale este de 90 lei pe trimestru, 15 lei pe lună. Taxa specială de calculează pentru fiecare persoană care locuiește cel puțin o lună calendaristică în imobil-apartament. Impunerea taxei speciale se face pentru proprietarul sau chiriașul titular al contractului de închiriere și utilizatorului cu orice titlu al imobilului, după caz”.
Conform Regulamentului de stabilire și aplicare „organul control este cabinetul viceprimarului din cadrul Primăriei Orașului Băile Govora, iar organul de specialitate – Compartimentul taxe și Impozite locale, Compartimentul Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Băile Govora”.
Raportul de audit financiar al Camerei de Conturi Vâlcea
Un Raport de audit financiar al Camerei de Conturi Vâlcea din 23.10.2020 a constatat nereguli în impunerea acestei taxe și a cerut măsuri: „Identificarea beneficiarilor serviciului public de salubrizare care nu au încheiate contracte individuale cu operatorul economic, concesionar al serviciului public de salubrizare. Stabilirea, evidențierea și urmărirea taxei de salubrizare în sumă estimată de 100.785 lei, la care se adaugă accesorii calculate de la data stabilirii debitului, până la data încasării. Efectuarea demersurilor pentru încheiere unui act adițional la contractul de concesiune al serviciului public de salubrizare cu operatorul economic pentru serviciile prestate către beneficiarii care nu au încheiate contracte individuale”. „Măsurile le-au au fost aplicate cetățenilor orașului după alegerile din anul 2020, dar nu și în cazul celor care i-au găzduit pe flotanți. Eu consider că aceasta este încă o dovadă despre cum a condamnat Mihai Mateescu la întuneric orașul Băile Govora”, susține Radu Bărăscu.
Notă
În cazul în care primarul Matescu dorește să dea o replică acuzelor viceprimarului, îi stăm la dispoziție.