„Numărul celor care învață în Călimănești este în descreștere, din păcate. Totalizând preșcolarii, elevii de clase primare, de gimnaziu, liceu, pe cei înscriși la seral, postliceală și profesională, abia trecem de 1000. Dacă nu avem grijă, în următorii ani vor fi și mai puțini. Mi-am dat seama din dezbaterile la care am invitat elevi-care au participat cu acceptul părinților- dar și cu și tineri, că orizontul lor de așteptare este mare: la nivel de oferte școlare, de dezvoltare a competențelor, de programe culturale, de securitate în unitățile de învățământ, de dilog, și multe, multe altele. Sunt impresionat de implicarea lor, de ideile lor, de mințile lor ascuțite. Apoi, tinerii noștri își doresc să fie auziți, să se promoveze prin varii mijloace. Mi-a plăcut ideea înființării unui post de radio pentru ei. De asemenea, vor să aibă variante de petrecere a timpului liber. Cât să se bălăcescă în bazinele de apă termală? Este benefic dar nu suficient. Am creionat împreună un Program pentru ÎNVĂȚĂMÂNT și TINERET, care, evident, este perfectibil. Din acest motiv îi învit pe toți cei care au idei să facă propuneri. ”, spune Mihai Iacovete.
ÎNVĂȚĂMÂNT
1. Asigurarea unui mediu sigur pentru elevi și profesori prin implementarea unui management potrivit (întărirea pazei în preajma unităților școlare pentru a preveni violența și consumul de droguri).
2. Reducerea abandonului școlar.
3. Diversificarea ofertelor școlare și crearea unei postliceale în localitate pentru promovarea noilor ocupații și calificări și pentru pregătirea absolvenților pentru o piață a muncii aflată într-o dinamică și schimbare permanentă.
4. Renovarea internatului liceului.
5. Implicarea administrației locale în sprijinirea înființării asociațiilor de părinți care să susțină educația locală, care să se implice real în educația tinerilor.
6. Inițierea programelor de tip masa caldă pentru elevi, în toate unitățile școlare.
7. Dezvoltarea infrastructurii școlare (dotarea corespunzătoare a laboratoarelor și a cabinetelor cu aparatura necesară desfășurării procesului didactic în condiții optime).
8. Construirea unei săli de sport în zona Jiblea Veche.
9. Asigurarea unui transport școlar eficient și sigur pe raza localității.
10. Crearea unui after school care să vină în sprijinul beneficiarilor direcți și indirecți ai școlii.
11. Susținerea performanței școlare prin stimulente financiare.
12. Înființarea cluburilor de lectură, dans, programare, istorie, pictură pentru a putea sprijini și dezvolta aptitudinile / talentele elevilor din comunitate.
13. Deschiderea sălilor din oraș publicului larg (centrele de informare, multifuncționale, Casa de Cultură pot fi spații potrivite de stimularea și dezvoltarea competențelor elevilor, a talentelor acestora).
13. Crearea unui centru de excelență la nivelul comunității care să pregătească elevii pentru participarea la diferite olimpiade și concursuri de profil.
14. Crearea de cabinete oftalmologice și stomatologice în fiecare unitate școlară aflată pe raza localității.
15. Spații de joacă, curți școlare corespunzător amenajate.
16. Oferirea unei identități unităților școlare prin sprijinirea achiziționării uniformelor școlare pentru elevii din localitate.
17. Implementarea și susținerea unui parteneriat între UAT și Crucea Roșie care să asigure o educare a tinerilor pentru acordarea primului ajutor. Susținerea introducerii în școală a unor astfel de proiecte ce pot salva vieți.
TINERET
1. Amenajarea falezei Oltului.
2. Crearea unui parc de aventură. Construirea unei telegondole.
3. Înființarea unui radio al tinerilor pentru a promova idei, concepte, curente de opinie, inovații, invenții ale acestora etc.
4. Promovarea voluntariatului (tinerii care au anumite abilități pot sprijini activități de tip club de lectură, pictură, arte, istorie, numismatică, programare, robotică etc.).
5. Crearea de spații destinate petrecerii timpului liber (bowling, biliard, simulatoare, cinema).