Ionuț Stroe (PNL): „Migraţia aleşilor locali este un lucru nociv care afectează şi diminuează încrederea oamenilor în cei aleşi“

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că traseismul politic actual nu ar trebui încurajat prin argumente care vizează situații similare petrecute în trecut și spune că este „incorect“ ca partenerii lor de coaliție din PSD să fie adepții unor astfel de schimburi la nivel local.

0

Declarațiile deputatului Ionuț Stroe vin în contextul în care PSD a reușit, în ultimele săptămâni, să racoleze numeroși aleși locali ai PNL, provocând un val de nemulțumire în rândul liberalilor. „Să lămurim un lucru: invocarea unor experienţe similare din trecut nu e un argument pentru a încuraja traseismul politic, aşa că orice fel de experienţă de mişcare, de mobilitate a acestor primari de la un partid la altul din trecut nu poate constitui, în momentul de faţă, un motiv de a justifica sau de a încuraja schimbarea partidului în prag de alegeri“, este de părere Stroe. El spune că este „incorect“ ca, în pragul alegerilor, să fie practicat „acest schimb“ de către colegii de coaliție din PSD.„Acum, trebuie să fim foarte sinceri şi să recunoaştem: acest lucru se manifestă cu precădere sau se accentuează în momentul reînnoirii mandatelor. Ar fi corect, cinstit şi onest pentru un primar să meargă şi să răspundă în faţa electoratului alături de partidul pe listele căruia a fost ales. Cât priveşte relaţia noastră cu partenerii de coaliţie, evident că e incorect ca în pragul alegerilor să practici acest, hai să-i spunem schimb, pentru că, indiferent de sens (…) noi nu am apreciat niciodată migraţia aleşilor locali. Este un lucru nociv. El în mod evident afectează şi diminuează încrederea oamenilor în cei aleşi, dar şi în instituţii. Este incorect în primul rând faţă de parteneri şi în al doilea rând faţă de voinţa publică, faţă de cetăţenii care au votat un ales local, fie că se numeşte primar sau consilier pe listele unui anume partid politic alături de care, în mod obligatoriu, din punctul ăsta de vedere, trebuie să-şi exercite mandatul până la capăt“, a explicat deputatul PNL, conform Agerpres.

O problemă veche

Ionuț Stroe a ținut să precizeze că PNL se opune migrației aleșilor locali, amintind faptul că partidul a suferit pierderi grele în trecut din pricina acestui fenomen. „În decursul vremii, PNLa fost partidul cel mai afectat de această migraţie politică, care, la un moment dat, a fost chiar legiferată prin celebra Ordonanţă 55. Îmi aduc aminte că cel puţin 450 de primari liberali au fost transferaţi, cu arme şi bagaje, la vremea respectivă. Nu vrem să ajungem din nou în acea situaţie. Nu cred că e cazul să comentăm prea mult pentru micile neînţelegeri locale care există în momentul de faţă. Situaţiile nu pot fi asemănate, în mod evident, dar, cu siguranţă, e un lucru pe care îl dezavuăm, indiferent de sensul în care se produce“, a mai spus deputatul PNL. El a adăugat că ar trebui să existe un acord între partide, chiar și la nivel principial, prin care să se pună capăt migrației aleșilor locali, considerând că, prin mutarea acestora de la un partid la altul, aceștia trădează încrederea celor care i-au votat. 

Facebook Comments