Vâlcea: Comuna Costeşti a devenit staţiune turistică de interes local

Comuna Costeşti a obținut statutul de staţiune turistică de interes local, devenind astfel a zecea stațiune din judeţul Vâlcea. Autorităţile locale din Costeşti au depus documentaţia în acest sens în luna mai anul trecut, primind 170 puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare pentru atestare.

0

„Prin obţinerea acestui statut, Costeştiului i se recunoaşte valoarea cadrului natural şi a numeroaselor obiective istorice şi de arhitectură. Este un pas important pentru turism în primul rând, dar care ne va ajuta şi financiar, pentru că vom putea astfel să accesăm fonduri pe măsuri europene pe care nu le-am putut accesa până acum. Este, de asemenea, o certificare ce ne obligă să facem mai mult, să fim pregătiţi să primim oaspeţi în locuri curate şi cochete”, a spus Toma Peştereanu, primarul comunei Costeşti.

Lăcaşe de cult, rezervații naturale, turism în ascensiune

Situată în partea de Nord-Vest a judeţului Vâlcea, la poalele Munţilor Căpăţânii, comuna Costeşti este una dintre zonele cu cele mai multe lăcaşuri de cult din ţară, dar şi cu rezervaţii naturale deosebite. Pe teritoriul comunei Costeşti se află Parcul Naţional Buila -Vânturariţa (cel mai mic parc din România), Muzeul Trovanţilor (o rezervaţie naturală cu o colecţie de peste 300 de formaţiuni de calcar înconjurate de pământ şi nisip şi care au dimensiuni de la câţiva centimetri până la câţiva metri), cele mai înguste chei în calcar din România (Cheile Bistriţei), Peştera Liliecilor sau a Sfântului Grigorie Decapolitul (o rezervaţie naturală ce adăposteşte nu mai puţin de 17 specii de lilieci, toate ocrotite prin lege).
Lăcaşele de cult atrag anual mii de pelerini şi turişti: Mănăstirea Bistriţa (datată la 1494 şi refăcută în 1847-1856, cu pictura realizată de Gheorghe Tătărăscu), Mănăstirea Arnota (ctitorie a lui Matei Basarab între anii 1633-1634), precum şi Schitul „44 de izvoare” (construit între anii 1700 şi 1701 şi care a fost vizitat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi Regele Carol I), Biserica Sfântul Grigore Decapolitul (fostul schit Păpuşa, construită în anul 1712).

În prezent, în localitate sunt peste 100 de locuri de cazare autorizate, însă primarul Peştereanu este convins că în perioada imediat următoare vor mai fi realizate cel puţin câteva zeci, mai ales că numărul turiştilor a crescut mult în ultimul an. „Din estimările noastre, peste 15 mii, poate chiar 20 de mii de oameni au trecut pe la noi anul trecut. În momentul de faţă, sunt 115 locuri de cazare autorizate, în special în pensiuni, dar se mai construiesc altele. Cel puţin 10-15 locuri de cazare noi vor fi chiar din anul acesta”, a mai spus primarul din Costeşti.

Facebook Comments