Orban: „Baza legală a comasării e cusută cu aţă albă, ca să nu zic cu fir roşu

Prezent la Craiova în week-end pentru un eveniment organizat de filial judeţeană a partidului Forţa Dreptei, liderul formaţiunii, Ludovic Orban, a profitat de ocazie să atace coaliţia de guvernare pe tema tentative de comas are a alegerilor din acest an, primele pe listă fiind alegerile europarlamentare din iunie, care ar putea fi organizate la pachet cu cele locale.

0

Orban a criticat atât ideea comasării alegerilor, cât şi tactiva negocierilor dintre PNL şi PSD pe această temă. „Totul este la mica înţelegere, făcut pe sub masă, în funcţie de interesele lor partinice, care sunt contrare interesului general. Interesul general este să fie alegeri la termen, fără a a mesteca tipurile de alegeri. În primul rând că e şi imoral, să te apuci să schimbi legi după cum îţi este ţie mai avantajos, ca partid, pe moment. Nu mai vorbesc că baza legală este cam cusută cu aţă albă, dacă nu cumva şi cu un fir roşu”, a spus preşedintele Forţa Dreptei. Acesta a dat asigurări că se va opune din răsputeri iniţiativei coaliţiei de guvernământ şi că va ataca la Curtea Constituţională orice încercare a Guvernului de a stabili alegeri locale mai devreme de luna septembrie, atunci când se încheie în mod normal mandatele actualilor aleşi locali. De altfel, spune liderul FD, nici nu mai avem mult de aşteptat până la un deznodământ al tratativelor dintre partidele de la guvernare pe tema comasării alegerilor, situaţia urmând a fi lămurită, vrând – nevrând, în câteva săptămâni. „În momentul în care ei vor iniţia schimbarea legislaţiei pentru a permite organizarea simultană a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare, vom face toate demersurile noastre de contestare, de atacare la Curte. Hotărârea de Guvern pentru organizarea alegerilor trebuie să se dea cu minim 75 de zile înainte de data alegerilor, deci dacă vor să organizeze alegeri pe 9 iunie trebuie să dea hotărârea de guvern în jurul datei de 20 martie”, a precizat Orban.

Forţa Dreptei, gata de alegeri în orice formulă

Fost premier al României din partea PNL, Ludovic Orban s-a lăudat cu alianţa făcută de nou înfiinţatul său partid cu USR şi PMP, pe care o numeşte o alternativă „civilizată” la actuala putere. „Având în vedere dezastrul la care asistăm din partea actualei coaliţii de guvernare, era nevoie de o alternativă de bun-simţ, decentă, civilizată, cu oameni care să fie educaţi, pregătiţi şi care să vină cu soluţii alternative. Acestea sunt motivele pentru care am decis să ne dăm mâna, să ne unim”, a spus Orban. Acesta a dat asigurări că, alături de aliaţii de la USR şi PMP, se simte gata de confruntările electorale din acest an, indiferent de eventualele schimbări intervenite în calendarul alegerilor. „Dacă se va întâmpla, cum au mai fost semne în trecut, ca această Curte Constituţională să-şi uite menirea şi să permită aceste manevre in interes de partid ale guvernanţilor, vă asigur că noi vom fi pregătiţi să ne luptăm şi în aceste condiţii. Noi avem organizate conferinţe judeţene de alegeri în cinci formaţiuni, e un proces în derulare, iar în lunile următoare vom avea suficiente organizaţii organizate pentru a derula în bune condiţii, primul congres al partidului, în aprilie, pentru alegerea conducerii centrale. Avem la această oră organizaţii stabile şi candidaţi în peste 700 de localităţi din cele 3200 ale ţării. Suntem deja în discuţii avansate, nu pentru organizare de partid, ci direct pentru stabilirea candidaţilor, în alte 700-800 de localităţi. Deci, orice se va întâmpla, vom fi pregătiţi. Înţelegerea cu PMP şi USR a fost făcută pentru alegerile europarlamentare, dar discuţiile cu partenerii noştri continuă. După părerea mea, e vital să avem o coordonare cât mai strânsă şi pentru alegerile la consiliile judeţene”, a precizat Ludovic Orban.

Facebook Comments