Contractul pentru dotarea municipiului Craiova cu recipiente îngropate pentru colectarea deşeurilor menajere, finanţat prin masterplanul judeţean de deşeuri derulat de CJ Dolj şi întins de la 9 luni, cât prevedea înţelegerea iniţială, la aproape un cincinal. Administraţia judeţeană a ajuns acum în al treilea an de procese cu European Waste, firma care a furnizat şi montat cele câteva sute de containere pentru municipiul reşedinţă de judeţ. Cele două părţi se judecă pe valoarea contractului, susceptibilă de ajustare, ca urmare a exploziei preţurilor din perioada de pandemie. Cum pretenţiile furnizorului nu au coincis cu calculele funcţionarilor din CJ Dolj, litigiul a ajuns în instanţă. Firma a câştigat în primă instanţă procesul, în vara anului trecut, adjudecându-şi câteva sute de mii de euro conform sentinţei pronunţate de Tribunalului Dolj. Administraţia judeţeană a făcut imediat recurs, respins recent, de data aceasta la Curtea de Apel Craiova. Soluţia pronunţată luna trecută a fost publicată în urmă cu câteva zile pe portalul instanţelor de judecată şi este definitivă. „Soluţia pe scurt: Admite excepţia inadmisibilităţii. Respinge recursul, ca inadmisibil. Definitivă. Pronunţată azi, 18.01.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei. Document: Hotărâre 5/2024 18.01.2024”, se arată pe portal.
CJ Dolj: Procesul n-a fost pierdut! Facem apel
Deși soluția curții de apel, așa cum arată postare de pe site-ul instanțelor duce la concluzia că CJ Dolj a suferit un nou eșec în litigiul cu European Waste și că mai au la îndemână doar eventuale căi extaordinare de atac, reprezentanții administrației județene susțin că decizia din 18 ianuarie vine doar să corecteze o eroare a primei instanțe, respectiv a Tribunalului Dolj. Bătălia pe jumătatea de milion de euro ar urma, astfel, să fie reluată în perioada următoare. „Respingerea recursului ca inadmisibil de către instanță vine ca urmare a constatării unei erori menționate în motivarea deciziei de fond a Tribunalului Dolj, prin care se stabilea calea de atac a hotărârii ca fiind recursul. În realitate, reglementările legale în astfel de spețe presupun declararea apelului ca modalitate de atac. Luând act de această decizie de inadmisibilitate a recursului, Consiliul Județean Dolj a demarat deja procedura atacului prin apel. Termenul urmează să fie stabilit în perioada următoare, iar specialiștii juridici ai Consiliului Județean Dolj vor urma procedurile legale de reprezentare a intereselor instituției în fața instanței de apel”, au precizat reprezentanții CJ Dolj.
2,4 milioane de lei, miza litigiului
Furnizorul de containere a câștigat în primă instanță aproximativ o jumătate de milion de euro, sumă defalcată pe cărprării potrivit soluției pronunțare de tribunal anul trecut. Iată decizia instanței, din iulie 2023: „Admite în parte cererea. Obligă pârâtul la actualizarea preţului contractului de furnizare nr. 68/19.10.2017 cu următoarele sume: – 405.040,50 euro fără TVA (curs 4,6 lei/euro), reprezentând costuri suplimentare pentru 450 de containere îngropate de 5 mc; – 139.000,93 de lei cu TVA, reprezentând costuri efectuate de reclamantă pentru plata testelor necesare asigurării gradului de compactare pentru 408 platforme îngropate; – 38.639,85 de lei cu TVA, reprezentând costuri efectuate de reclamantă pentru achiziţionarea barierelor modulare necesare împrejmuirii platformelor în lucru: Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 44.986 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru şi onorariu expert). Cu recurs în 10 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Dolj. Pronunţată azi, 14.07.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”. Adunate, sumele de bani stabilite de instanță dau 2,43 de milioane de lei.