Ionuţ Stroe (PNL): „Românii vor simplificarea procesului electoral, alegeri civilizate şi economisirea banului public“

Purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuţ Stroe, a declarat la începutul săptămânii că românii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, alegeri desfăşurate civilizat, costuri mai mici şi, nu în ultimul rând, „o economisire a banului public“. Afirmaţiile vin în contextul în care, în acest an, în România sunt programate patru rânduri de alegeri, iar votanţii ar putea merge la urne de nu mai puţin de cinci ori, fiind greu de crezut că vreunul dintre candidaţii pentru fotoliul de la Cotroceni ar putea obţine victoria încă din primul tur.

0

Deputatul Ionuţ Stroe spune că, luând în considerare costurile ultimelor runde de alegeri, nota de plată pentru anul electoral 2024 ar putea sări de jumătate de miliard de euro. „Dacă e să ne raportăm la ultimele patru runde de alegeri, care au costat 516 milioane de euro, s-ar putea să ne simţim încurajaţi să luăm o decizie care să diminueze costurile într-un an şi aşa dificil. (…) Mai mult decât poziţionarea politică (…), cu toţii trebuie să fim de acord cu aşteptarea publică. Oamenii îşi doresc o simplificare a procesului electoral, oamenii îşi doresc alegeri desfăşurate civilizat, oamenii îşi doresc costuri mai mici şi, nu în ultimul rând, noi trebuie să ne dorim o economisire a banului public. Urmare a unui eventual acord, putem evidenţia aceste economii. Argumentele ţin, în primul şi în primul rând, de prezenţa la vot, un proces electoral trebuie să capete legitimitate ca urmare a prezenţei la vot, care trebuie să fie foarte mare. Dacă chemăm de cinci ori într-un an oamenii, într-un interval de câteva săptămâni, la vot, cu siguranţă se poate manifesta acea oboseală electorală, acel dezinteres în a merge de fiecare dată la urne, succesiv, pe parcursul a câteva luni“, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL, care a adăugat că propunerea de comasare a alegerilor este susţinută de peste două treimi dintre români. „Dacă e să ne uităm pe aşteptarea publică, peste 67% dintre români sunt favorabili organizării împreună a alegerilor anului viitor“, a mai spus liberalul.

Bătălia electorală ar putea bloca funcţionarea instituţiilor statului

Totodată, Ionuţ Stroe afirmă că al doilea argument pentru comasarea alegerilor este legat de stabilitatea politică şi instituţională. „Acest proces electoral şi campaniile electorale succesive pot perturba activitatea instituţională. Nu ne putem permite să stăm cu instituţiile blocate atâtea luni, să vedem ce se va întâmpla în acest super an electoral. (…) Sunt foarte multe runde de alegeri şi instabilitatea generată de acest maraton electoral s-ar putea să dăuneze interesului nostru ca ţară“, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL. Ionuţ Stroe a menţionat că al treilea argument se referă la economiile care pot fi făcute în mod real prin comasarea alegerilor.

Facebook Comments