Campania de împădurire finanțat prin PNRR a debutat în comuna doljeană Apele Vii, acolo unde o suprafață de 70 de hectare de teren, aparținând unui ocol silvic privat, a fost împădurită cu aproximativ 350.000 de puieți, majoritate salcâm și dud, soiuri considerate optime pentru fixarea solurilor nisipoase și oprirea deșertificării. Locul nu a fost ales întâmplător, comuna Apele Vii aflându-se în epicentrul zonei care este cea mai expusă deșertificării din țară. La eveniment a fost prezent Ministrul Mediului, Mircea Fechete, președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica, membrii ai instituțiilor cu rol în protejarea mediului, precum și 200 de reprezentanți silvici. „Despre Sahara Olteniei se vorbește de mult, dar acum este momentul ca acțiunile să fie mai concrete. Creșterea suprafeței împădurite a Doljului este o prioritate a liberalilor și de aceea am insistat ca în PNRR să fie introdus acest proiect pentru că el va avea un rol important în protejarea unor suprafețe considerabile, cu efecte economice semnificative“, a precizat deputatul Ștefan Stoica.
Liderul liberal a adăugat că împădurirea nu este doar o acțiune ecologică, ci are și un important rol economic. „Anual, în Sudul țării, suprafața afectată de deșertificare crește cu 1.000 de hectare. Dacă în urmă cu 10-15 ani vorbeam despre 80.000 de hectare afectate de acest fenomen, acum suprafața este de aproximativ 100.000 de hectare. Asta înseamnă o pierdere imensă pentru economia zonei“, a afirmat Ștefan Stoica. El a mai spus că, prin acțiunea de împădurire, se creează un număr importat de locuri de muncă, iar terenurile degradate devin rentabile economic: „Pentru liberali este esențială componenta de dezvoltare economică din PNRR, o dezvoltare economică durabilă, care să ne asigure exploatarea cât mai eficientă a resurselor. Prin acest plan, Oltenia va avea de câștigat în plan economic, dar și social. O zonă care se deșertifică este o zonă care se depopulează, iar asta atrage după sine un declin economic și mai accentuat. Este o spirală negativă care trebuie stopată“.
Deputatul Ștefan Stoica a mai spus că, alături de această acțiune de împădurire, liberalii au pregătit o serie întreagă de alte măsuri de încurajare a economie din zonă. „Va fi încurajată înființarea unor pepiniere care vor aduce un important câștig economic și vor spori valoarea terenurilor care acum sunt degradate”, a adăugat liderul liberalilor doljeni.
Deșertul, o mare problemă pentru Oltenia
Conform estimărilor specialiștilor, în lipsa unor acțiuni concrete, în mai puțin de 50 de ani, câmpurile fertile din Sudul României ar putea fi acoperite integral de nisip. „Doar în această toamnă şi în primăvara anului 2024 vor fi plantate în nisipurile din Oltenia păduri pe circa 2.400 de ha în valoare de 95 milioane de euro. Aceste păduri sunt în diferite stadii de acceptare prin PNRR şi vor planta în nisipurile din județele Dolj, Mehedinți şi Olt circa 12 milioane de puieți. Pe lângă cele 2.400 de hectare suntem hotărâți ca, până la finalul acestui an, să contractăm în zonă alte 600 de hectare“, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechete.
Acțiunea din comuna Apele Vii este doar începutul, în Dolj urmând să aibă loc evenimente similare în perioada următoare. Reprezentanții instituțiilor implicate în campanie spun că alte 100 de hectare vor fi reîmpădurite în comuna Mârșani, iar la Daneți, acolo unde 1.600 de locuitori s-au decis să se asocieze și să își pună terenul la dispoziție, vor fi plantați puieți pe o suprafață de nu mai puțin de 700 de hectare.