Cheia dezvoltării României stă în susţinerea capitalului autohton

0

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă: „Cheia dezvoltării României stă în susţinerea capitalului autohton care nu pleacă atunci când economia locală are probleme. Este ceea ce am spus la Forumul «Dezvoltăm România». Prin comparaţie, capitalul românesc are la nivel naţional o rată de profitabilitate mai bună decât investiţiile străine şi asigură un număr mai mare de locuri de muncă, chiar dacă dimensiunea companiilor este mai mică. Însă modul în care unele firme străine îşi plătesc taxele trebuie remediat, pentru ca toţi actorii din economie să fie taxaţi la fel.
Le-am spus participanţilor că soluţia stă într-un nou Cod Fiscal. De data aceasta, nu trebuie să mai fie schimbate regulile în timpul jocului, pentru că acest mod de lucru afectează mediul de afaceri. Am apreciat că sunt necesare dezbateri aşezate între Guvern, decidenţii politici şi companii, pe o perioadă de timp suficient de îndelungată, până când proiectul va fi asumat de toate părţile şi aplicabil pe termen mediu şi lung.
De asemenea, modificarea cadrului normativ trebuie să fie însoţită de o reformă administrativă profundă. Reprezentanţii mediului de afaceri mi-au confirmat că reducerea birocraţiei şi flexibilizarea proceselor administrative le-ar fi de mare ajutor. Nu cred că este vreun stat care să fi eliminat complet birocraţia, însă diminuarea ei la minimum va fi un sprijin concret pentru cei care dezvoltă economia reală.
Parteneriatul între stat şi mediul privat este crucial pentru a transforma ideile inovatoare în afaceri de succes, care să contribuie la creşterea economică necesară pentru a majora sustenabil veniturile populaţiei.
Guvernul pe care l-am condus a pus un accent puternic pe investiţiile publice şi pe absorbţia fondurilor europene, realizând valori record la cele două capitole. Trebuie să continuăm să asigurăm pentru mediul de afaceri câteva aspecte importante: încredere, credibilitate, deschidere la dialog şi predictibilitate. Trebuie să încurajăm tinerii să îşi deschidă afaceri, dar şi să valorificăm contribuţia femeilor antreprenor, pentru că, în acest domeniu, fiecare nouă perspectivă oferă dinamism şi dezvoltare.
Doar să afirmăm că susţinem mediul de afaceri nu este suficient. Trebuie să găsim sursele de finanţare necesare pentru a pune în valoare ideile bune, pentru a reduce birocraţia şi pentru a implementa noi tehnologii care să contribuie la dezvoltarea capitalului românesc. Pentru ca România să prospere, neintroducerea de taxe noi trebuie să fie un angajament pe care să ni-l asumăm cu toţii în 2024. La fel şi continuarea creşterii investiţiilor publice şi a absorbţiei fondurilor europene”.

Facebook Comments