Asociația Liga Albanezilor din România, lansare de carte în Moldova

Scriitorul și criticul literar Marius Chelaru semnează un nou masiv volum dedicat literaturii și culturii albaneze, publicat la Editura Asdreni a ALAR. Lucrarea „Mitrush Kuteli în România” a fost lansată în cadrul Zilelor Culturii Albaneze – ediția a V-a, la Centrul Cultural „Cela Neamțu” din comuna Ciurea, lângă Iași.

0

Joi, 16 noiembrie, Biblioteca Publică Ciurea, din cadrul Centrului Cultural „Cela Neamțu”, partener CNR-UNESCO, a găzduit lansarea volumului Mitrush Kuteli în România: adunând firimituri de tezaur în țara marelui „Rege al Poeziei”, de Marius Chelaru. Scriitor și critic literar, redactor-șef adjunct al prestigioasei publicații Convorbiri literare de la Iași, Marius Chelaru și-a consolidat opera închinată literaturii albaneze cu o lucrare masivă, avându-l în centru pe unul dintre cei mai proeminenți reprezentanți ai comunității istorice albaneze din România. Lansarea, care s-a bucurat de prezența unui public numeros, a fost organizată de către Asociația Liga Albanezilor din România, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, Centrul Cultural „Cela Neamțu” și Asociația Cultural-Umanitară „Fiii Satelor”. Înainte de deschiderea propriu-zisă a evenimentului, trei elevi ai școlii locale au recitat câteva strofe menite să facă o pledoarie pentru carte, pentru lectură.

Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al ALAR

Bibliotecarul Maria Zamfirache a fost gazda evenimentului, lansarea fiind moderată de către scriitorul Cassian Maria Spiridon, președintele Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași. În deschidere, au luat cuvântul deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, și domnul Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea. De asemenea, despre Marius Chelaru și Mitrush Kuteli au vorbit președintele ALAR, dr. Radu Săvulescu, și dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al ALAR. În încheiere, cuvântul a revenit autorului, conform uzanțelor. La eveniment au fost prezenți numeroși reprezentanți ai presei scrise și audio-vizuale, printre aceștia numărându-se și echipele de la Televiziunea Română și TeleMoldova. Reprezentanții ALAR, dar și Marius Chelaru, au acordat interviuri pentru radio și televiziune.

Deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României

Fiecare dintre participanții la lansare a avut ocazia de a primi câte un exemplar gratuit din volumul „Mitrush Kuteli în România”, cu autograful autorului. Lucrarea a fost publicată la Editura Asdreni a ALAR, cu sprijinul financiar al Guvernului României, acordat prin Departamentul pentru Relații Interetnice, și urmează să fie difuzată prin intermediul târgurilor și saloanelor de carte la care participă ALAR.

Marius Chelaru este scriitor și critic literar, redactor-șef adjunct al prestigioasei reviste „Convorbiri literare”. A publicat numeroase studii și articole dedicate literaturii albaneze, precum și mai multe volume care au văzut lumina tiparului la Editura Asdreni a ALAR. Anul trecut, tot în cadrul „Zilelor Culturii Albaneze”, ALAR i-a lansat la Iași volumul „Albania și albanezii în cărțile și presa din România”, care a avut un ecou important atât în România, cât și în Albania.
Mitrush Kuteli (1907-1968) este pseudonimul literar al lui Dhimitër Pasko, scriitor și economist albanez care a studiat și a desfășurat o importantă activitate în România. A fost activ în rândurile comunității albaneze din România, dar a publicat și traduceri din lirica lui Eminescu și din alte scrieri literare. În paralel, a avut și o carieră în administrația publică, în domeniul economic.

Facebook Comments