Claudia Banu, senator: Proiect de lege care prevede interzicerea vânzării sau distribuirea în mod gratuit a băuturilor energizante persoanelor sub 18 ani

Senatorul PNL de Vâlcea, Claudia Banu, a anunţat că împreună cu senatorii Nicoleta Pauliuc şi Cristian Ţăgârlaş, a iniţiat un proiect de lege care a trecut de Senat şi care prevede interzicerea comercializării sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online sau alte metode de vânzare la distanţă. Proiectul va ajunge şi la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

0

„Vin cu rezultate concrete în urma discuţiilor pe care le-am avut cu cetăţenii, la cabinet, în cadrul diverselor vizite şi nu numai. Oameni tot mai neliniştiţi cu privire la consumul de energizante în rândul minorilor m-au abordat pentru a-mi cere sau propune măsuri în acest sens. În jurul nostru, la orice pas, privim copii de 9-15 ani care consumă energizante. La şcoală, în parc, în puncte alimentare, la colţ de stradă, dimineaţa sau seara, elevii noştri beau energizante ca pe apă. Este un fenomen îngrijorător, cu atât mai mult cu cât aceste băuturi sunt accesibile ca preţ, o doză pornind de la 2 lei, o sumă la care majoritatea minorilor au acces uşor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a catalogat energizantele drept «un atentat la sănătatea publică», iar conform Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, fiecare doză are între 4 şi 8 E-uri. Majoritatea conţin cantităţi impresionante de zahăr, coloranţi, conservanţi extrem de periculoşi, îndulcitori, dar mai ales cantităţi de cafeină care determină accelerarea ritmului cardiac. Practic, vorbim de o băutură care nu ar fi recomandată consumului unui adult. Efectele consumului asupra corpului unui copil? Catastrofale. De la boli fizice, cu rată ridicată de mortalitate, la cele psihice, devastatoare, acţionând extrem de agresiv asupra creierului şi sistemului nervos aflat în formare”, potrivit parlamentarului liberal.

”Am prevăzut desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele acestora asupra sănătăţii”

„Astfel, alături de senatorii Nicoleta Pauliuc şi Cristian Ţăgârlaş, am iniţiat un proiect de lege care a trecut de Senat şi va merge spre aprobare către Camera Deputaţilor, unde am ferma convingere că va obţine un vot favorabil. Proiectul de lege prevede interzicerea comercializării sau oferirea în mod gratuit a băuturilor energizante şi a derivatelor acestora persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerţul online sau alte metode de vânzare la distanţă. De asemenea, am prevăzut desfăşurarea de activităţi de informare şi educare a consumatorilor cu privire la efectele acestora asupra sănătăţii.
Cei care doresc să parcurgă detaliile proiectului o pot face aici https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=25643. Aştept opiniile, observaţiile şi experienţele voastre în comentarii aici sau în privat”,  a mai precizat Claudia Banu.

Facebook Comments