Casa Unirea face depozit de legume şi fructe pe 2 hectare, la Desa
Visul lui Daea prinde rădăcini la Dolj

Administraţia judeţeană predă Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea un teren de 20.000 de metri pătraţi în comuna doljeană Desa. Aici ar urma să fie amenajat un depozit pentru cultivatorii de legume şi fructe din regiune, al doilea din judeţ, după cel planificat la Dăbuleni.

0

Transferul face obiectul unui proiect de hotărâre intrat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a CJ Dolj din 8 noiembrie, societatea de stat urmând să primească terenul în folosinţă gratuită pentru aproape o jumătate de veac. „Se aprobă darea în folosinţă cu tiltu gratuit către S.N. Casa Română de Comerţ Agroalimentar Unirea S.A., societate de interes naţional, a unui teren în suprafaţă de 20.000 mp, aflat în domeniul public al judeţului Dolj, situat în comuna Desa, T 10, P 10/1, judeţul Dolj, înscris în Cartea Funciară nr.31529 a localităţii Desa, având numărul cadastral 31529, pentru o perioadă de 49 de ani, în vederea realizării unui obiectiv major de investiţii de interes judeţean, respectiv construirea unui centru logistic pentru colectarea, depozitarea, sortarea, procesarea, ambalarea şi valorificarea de legume-fructe din bazinul legumicol şi pomicol Desa”, se arată în proiectul de hotărâre supus votului aleşilor judeţeni.

2 hectare pentru depozitare în mijlocul sutelor de hectare de solarii de la Desa

Potrivit raportului întocmit de funcţionarii CJ Dolj, amplasamentul a fost cu grijă ales fiind plasat în zona de sud-vest a judeţului Dolj, recunoscută ca mare cultivatoare, unde este concentrată producţia de legume şi fructe pe o suprafaţă de 75.000 ha. „Ea cuprinde localităţile Calafat, Desa, Poiana Mare, Piscu Vechi, Ghidici, Maglavit, Cetate şi Moţăţei, cu o populaţie de aproximativ 70.000 de locuitori, astfel că realizarea unui depozit în această zonă reprezintă o oportunitate importantă pentru producători de a comercializa şi desface produsele în mod sistematic şi eficient, dar şi de stimulare a creşterii producţiei de legume şi fructe. Una dintre localităţile mari cultivatoare de legume din această zonă a Calafatului, cunoscută ca făcând parte din centrul legumicol al Doljului, este comuna Desa, comună în care doar suprafaţa ocupată de solarii este de 250 ha. Pentru realizarea unui astfel de depozit pe teritoriul administrativ al acestei comune, a fost identificat un teren corespunzător aflat în domeniul public al comunei Desa, în extravilanul localităţii, în suprafaţă de 20.000 mp”, se arată în documentaţia înaintată consilierilor judeţeni.

Doljul va avea 2 din cele 15 noi depozite din ţară

Terenul de 20.000 de metri pătraţi a fost preluat de CJ Dolj în vara acestui an, printr-o hotărâre a legislativului judeţean din iunie, urmată de una similar a Consiliului Local Desa din iulie. Procesul-verbal de predare-primire a fost semnat în august, iar în urmă cu câteva săptămâni reprezentanţii administraţiei judeţene au primit undă verde de la Bucureşti, în forma unei adrese de la Casa Unirea, care îşi manifesta intenţia fermă de a construi două facilităţi de depozitare şi valorificare a legumelor şi fructelor în judeţul Dolj, din cele 15 programate a fi realizate la nivel naţional, în localităţile Dăbuleni şi Desa. Terenul necesar pentru realizarea depozitului de la Dăbuleni va fi pus la dispoziţie direct de către consiliul local orăşenesc. Mai-marii judeţului au vizitat, de altfel, amplasamentul de la Dăbuleni, luna trecută, la braţ cu ministrul agriculturii. Proiectul tip planificat de minister prevede o investiţie de aproape 4 milioane de euro, susţinută din fonduri guvernamentale, pentru fiecare din cele 15 depozite ce vor fi realizate la nivel naţional. Fiecare facilitate va fi realizată pe o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi şi va cuprinde 1.000 de metri pătraţi de spaţii pentru depozitare, cu temperatură controlată, 4 linii de sortare şi de ambalare, precum şi un laborator performant pentru testarea calităţii produselor.

Facebook Comments