Considerată noaptea în care spiritele malefice puteau să apară pentru a bântui lumea celor vii, sărbătoarea de Halloween a devenit tot mai populară printre români. Totuși, frenezia unei mari părți a populației pentru vampiri, vârcolaci, schelete și alte creaturi malefice nu este privită cu ochi buni de către Biserica Ortodoxă Română care consideră această sărbătoare ca fiind doar „o veselă mascaradă“. Cel mai recent atac la adresa dovlecilor sculptați a venit prin vocea purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Brănescu, care a catalogat Halloween-ul ca fiind „încă un prilej de joacă puerilă în «societatea spectacolului» inundată de «cultura divertismentului». „Creștinismul e sobru, nu sumbru, vitalist, nu morbid, interesat de adevăr, nu de mituri, preocupat de schimbarea/ îndreptarea lăuntrică a omului spre eliberarea acestuia din zona de arest a patimilor, de libertatea reală, de frumusețea morală. Aceea care va salva lumea…
Cultul morților în creștinism presupune rugăciunea pentru sufletele acestora, nu o veselă mascaradă menită să pună pe fugă spiritele rele. Acestea sunt ținute la distanță prin credința în Hristos, post și rugăciune“, a scris pe pagina sa de faceebok reprezentantul BOR.
Irineu n-a primit mesajul
Interesant este că, în vreme ce mai-marii Bisericii se luptă cu spiritele Halloween-ului, Arhiepiscopia Craiovei pare cuprinsă de febra dovlecilor înfricoșători. Mărturie stau dovlecii așezați pe treptele fostei Case de Cultură a Sindicatelor, situată pe strada Frați Buzești, chiar peste drum de Mitropolia Olteniei, imobil intrat în urmă cu mai bine de un an în patrimoniul Arhiepiscopiei, în urma unui schimb de imobile derulat cu Primăria Craiova. Cel mai probabil, simpaticii dovleci au făcut parte din decorul unei petreceri de Halloween care pare să fi fost găzduită de proaspăta achiziție a mitropolitului Irineu, care, de la geamul locuinței sale, poate vedea perfect chipurile cioplite în fructele portocalii. Să nu fi aflat înalpreasfințitul că Halloween-ul nu face casă bună cu Biserica?!