Primăria Craiova și-a făcut planul pentru 2024: taxe și impozite majorate cu 13,8%

Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru anul viitor a fost postat de edili pe site-ul Primăriei Craiova, fiind la această oră în dezbatere publică. În principiu, ar trebui să stați liniștiți dacă salariul v-a crescut în 2023 măcar cu 13,8 la sută, pentru că acesta este procentul general cu care cresc dările către bugetul local anul viitor.

0

Proiectul de Hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2024 a fost postat pe site-ul municipalității craiovene în data de 11 octombrie, persoanele interesate având la dispoziție mai bine de o lună, până pe 21 noiembrie 2023, în care îl pot consulta și pot trimite sugestii/observații, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26.

O nouă cotă unică, de majorare a impozitelor

Ca linie generală, toate impozitele și taxele locale cresc în 2024 cu 13,8 la sută, în ton cu rata inflației, creștere pe care edilii o motivează magistral prin nevoia de creștere a încrederii cetățenilor. „Autoritățile administrației publice locale și organele speciale ale acestora, după caz, sunt responsabile pentru stabilirea, controlul și colectarea impozitelor și taxelor locale, precum și a amenzilor și penalizărilor aferente. Pentru crearea unei politici fiscale predictibile și creșterii încrederii cetățenilor și a mediului de afaceri, aspecte ce impun autorității deliberative locale adoptarea în cursul anului curent, cu aplicabilitate în anul fiscal următor, a impozitelor și taxelor locale, este necesar ca în anul 2024, nivelul impozitelor și taxelor locale care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, precum și limitele amenzilor contravenționale să fie indexate cu rata inflației de 13.8%, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației”, se arată în raportul întocmit de funcționarii Primăriei Craiova. Fac excepție de la normă impozitele pe vehiculele de mare tonaj, unde majorarea urmărește cursul leu/euro la nivelul lunii octombrie 2023.

Înlesniri pentru buni platnici

În contrapartidă, contribuabilii craioveni au parte și de câteva înlesniri, începând cu tradiționala bonificație de 10 la sută pentru buni platnici. „Pentru anul 2024 se propune acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la primul termen de plată a impozitului/taxei pe clădiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an”, se arată în proiectul prezentat de primărie. La fel, au parte de o scutire de 50 la sută pe trei ani proprietarii imobilelor care au avut parte de lucrări de refacere a fațadelor. Alte câteva categorii de imobile, în funcție de destinație și proprietari, sunt scutite complet de impozit: a) clădirile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de către organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale; 7 b) clădirile utilizate de organizaţii nonprofit folosite exclusiv pentru activităţile fără scop lucrativ; c) clădirile restituite potrivit art.16 din Legea nr.10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public; d) clădirile retrocedate potrivit art.1 alin.(10) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.94/2000 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public; e) clădirile restituite potrivit art.1 alin.(5) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.83/1999 privind restituirea unor bunuri imobile care au aparţinut comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, republicată, pentru perioada pentru care proprietarul menţine afectaţiunea de interes public; f) clădirile deținute de asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Inflația inundă și Water-Park-ul

Trendul ascendent al taxelor și impozitelor locale nu se dezminte nici la parcul acvatic al primăriei din Lunca Jiului, unde tarifele cresc și ele, cu câțiva lei sau câteva zeci de lei. Asta cu excepția abonamentelor, ale căror prețuri înregistrează o scădere. „Începând cu anul 2024, Direcția Baze Sportive și Agrement-Water Park propune modificarea taxelor speciale aprobate prin Hotărârea Consiliului Local Craiova nr. 705/2023, după cum urmează: Cuantum taxă 2024 a) 23 Lei / Ora Acces Bazin b) 6 lei / ora taxa depășire pachet c) 55 lei / zi acces bazin d) 55 lei / 3 ore acces bazin + sauna; e) 300 lei abonament nominal acces nelimitat bazin (valabil 30 de zile luni-duminica); f) 1500 lei abonament nominal acces nelimitat bazin (valabil 180 de zile, luni-duminica); g) 400 lei abonament nominal acces nelimitat bazin + sauna (valabil 30 de zile în perioada 1 septembrie – 31 mai); h) 4 lei / ora acces însoțitor copil curs de înot; i) 100 lei abonament nominal acces însoțitor copil curs înot (o singură intrare / zi, valabilitate 180 de zile); j) 200 lei abonament nominal acces însoțitor copil curs înot (acces nelimitat, valabilitate 180 de zile); k) 35 lei acces evenimente l) 300 lei / zi taxa închiriere sala de fitness; m) 150 lei / mp / luna – taxa închiriere spații reclamă; n) 65 lei – suprataxă pierdere brățară”, se arată în proiectul întocmit de edili.

Facebook Comments