Încă 25 de milioane de lei pentru transportul școlar verde în Dolj

Consiliul Județean se înscrie în cursa pentru al doilea lot de vehicule ecologice destinate transportului elevilor din județ. După tranșa de 24 de microbuze acontate prin PNRR, administrația județeană urmărește o finanțare nerambursabilă pe care o poate accesa prin Administrația Fondului de Mediu.

0

Aleșii județeni sunt chemați să aprobe proiectul la proxima ședință de plen a CJ Dolj, una extraordinară, convocată pentru data de 7 septembrie. Prin proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței, se aprobă participarea Județului Dolj pentru a depune o Cerere de finanțare nerambursabilă în vederea obținerii finanțării pentru proiectul „Asigurarea accesului la educație a elevilor din județul Dolj prin achiziția de microbuze mai puțin poluante”, în cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puțin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, cu respectarea cerințelor și condițiilor prevăzute în Ghidul de finanțare al programului. CJ Dolj aprobă și valoarea maximă eligibilă a proiectului, în sumă de 25.000.000 lei inclusiv TVA, în concordanță cu numărul de elevi pe raza județului care ar putea beneficia de vehiculele achiziționate. În plus, aleșii județeni trebuie să-și dea girul și pentru susţinerea din surse proprii ale bugetului județean a cheltuielilor care nu sunt acoperite prin finanțarea acordată de AFM și a cheltuielilor neeligibile, care pot apărea pe perioada implementării.

Doljul are asigurate 28 de microbuze din 128 necesare

Potrivit documentelor înaintate aleșilor județeni, CJ Dolj îşi propune accesarea de fonduri prin Programul privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, pentru utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puțin poluante. Odată achiziţionate de consiliul județean, microbuzele şcolare pot fi cedate, în vederea folosinței cu titlu gratuit către UAT-urile de pe raza administrativ-teritorială a județului. Din datele prezentate de către mai-marii CJ Dolj, la nivelul întregului județ, nevoia de asemenea vehicule depășește 100 de bucăți. „În prezent, UAT Județul Dolj este beneficiar al unui contract de finanțare din cadrul PNRR în valoare totală de 35.905.346,40 lei, prin care se vor achiziționa 24 de microbuze electrice destinate transportului verde școlar, pentru 24 de localități din mediul rural, selectate în urma aplicării criteriilor din Ghidul Solicitantului. Alte 4 microbuze școlare au fost repartizate județului Dolj, respectiv pentru alte 4 comune, de către MDLPA. Conform situației IȘJ Dolj, la nivelul județului, numărul de elevi este de 78.412. În urma analizei de nevoi aplicată la nivelul județului Dolj, realizată de către IȘJ Dolj și de către UAT – uri anterior depunerii cererii de finanțare prin PNRR, în apelul mai sus menționat, a rezultat că la nivelul județului Dolj a fost solicitat un total de 124 microbuze cu 16+1 locuri și 7 microbuze de 8+1 locuri pentru transport școlar, comparativ cu totalul de 28 microbuze ce vor fi achiziționate prin PNRR și primite de la MDLPA. Din aceste date rezultă o nevoie semnificativă pentru astfel de autovehicule la nivel local”, precizează raportul întocmit de funcționarii CJ Dolj. Pe lângă costurile prevăzute de achiziție și nefinanțate din fonduri nerambursabile, cumpărarea microbuzelor mai implică și alte cheltuieli pentru beneficiari care apar în timp. „Menționăm că beneficiarul are obligația să mențină funcțională investiția realizată în cadrul programului pentru o perioadă de cel puţin 3 ani de la data depunerii raportului de finalizare, dar și să înmatriculeze permanent pe numele său autovehiculul nou-achiziţionat în cadrul proiectului, în termen de 90 de zile de la data procesului-verbal de predare-primire a acestuia, şi să îl asigure CASCO pe toată durata de monitorizare”, precizează raportul.

Facebook Comments