Europarlamentarul Eugen Tomac, preşedintele PMP, a făcut un apel public către mediul de afaceri şi a oferit posibilitatea firmelor care se consideră afectate de refuzul Austriei de a permite intrarea Românei în Spaţiul Schengen să devină parte în plângerea depusă pe acest dosar la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). ”Acțiunile pe care le-am depus la Curtea de Justiţie ne permit să invităm persoane juridice române să se alăture demersului nostru. Orice persoană juridică care consideră că îi este afectată activitatea și îngrădită libertatea de mișcare a bunurilor în spațiul UE se poate alătura ca parte în proces. Companiile românești pot solicita, în cadrul acestui proces, inclusiv despăgubiri, întrucât le este îngrădit accesul pe Piața Unică Europeană printr-un abuz de putere din partea Austriei”, a declarat Eugen Tomac într-o conferință de presă organizată la sediul central al PMP.
Mai mult decât atât, preşedintele Partidului Mişcarea Populară a demonstrat faptul că Austria și-a dublat cifra de schimburi economice cu bunuri importate din Rusia de la începerea războiului. „Putem spune, practic, că Viena alimentează zilnic regimul criminal de la Moscova cu peste 20 milioane de euro, măsură care este în contradicție totală cu politica de sancțiuni a UE. În aceste condiții, am sesizat Comisia Europeană și am cerut să fie demarată o anchetă, astfel încât Guvernul de la Viena să explice de ce ignoră politica de sancțiuni împotriva Rusiei și sabotează Uniunea Europeană„, a completat liderul PMP.
Reamintim faptul că europarlamentarul român a contestat la începutului anului acesta, la CJUE, decizia Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) prin care României i s-a respins intrarea în Schengen. Mai exact, Tomac a cerut CJUE să constate nelegalitatea deciziei Consiliului JAI în urma votului de pe 8 decembrie, 2022.