Extinderea Aeroportului Internațional Craiova, finalizată. Noile spații au fost date azi în folosință

0

Reprezentanții CJ Dolj au inaugurat astăzi noile facilități realizate prin investiția din bugetul județean. Proiectul în care administrația județeană a pompat peste 27 de milioane de lei noi a asigurat peste 2000 de metri pătrați în plus pentru călătorii care folosesc aeroportul craiovean, aflat în primele luni ale acestui an în plin avânt în ceea ce privește volumul activității.

Directorul general al Aeroportului Internațional Craiova, Sorin Manda, a declarat la conferința de presă organizată azi că investițiile realizate de CJ Dolj se adaugă unei serii de proiecte derulate la AIC cu finanțare din fonduri europene, a căror valoare cumulată depășește 150 de milioane de euro.

„Suntem într-un moment foarte important pentru noi – inaugurarea terminalelor de plecări și de sosiri, în urma lucrărilor de extindere care s-au derulat, demers impus de evoluția numărului de pasageri din ultima perioadă. Estimăm că, în lunile de vară, atunci când traficul aerian se va intensifica, se va ajunge la un flux de peste 60.000 de călători pe lună, ceea ce ar fi fost imposibil de procesat în lipsa acestui demers. Este o investiție realizată de Consiliul Județean Dolj, prin intermediul căreia am reușit, de asemenea, să creștem la opt numărul porților de check-in, față de trei, câte erau disponibile înainte. Alături de aceste noi spații din cadrul terminalelor, pe care le punem de astăzi la dispoziția călătorilor, avem în derulare și alte proiecte finanțate din fonduri europene, totalizând peste 150 de milioane de euro. Vom face din aeroportul nostru unul dintre cei mai mari poli de dezvoltare din regiunea Oltenia“, a precizat Sorin Manda.

La rândul său, șeful CJ Dolj, Cosmin Vasile, a dat asigurări că fondurile investite în exctinderea aeroportului vor fi recuperate prin accesarea de programe europene.

„Finalizăm astăzi un demers susținut din fondurile proprii ale Consiliului Județean Dolj. Atunci când am demarat acest proiect, înregistram creșteri exponențiale ale numărului de călători și, evident, aeroportul a devenit neîncăpător. În acest fel a apărut și necesitatea extinderii terminalelor de plecări și de sosiri, suprafața fiecăruia dintre acestea crescând cu peste 1.000 de metri pătrați. Totodată, a sporit capacitatea de procesare, ajungându-se astăzi la un vârf de 650 de pasageri pentru fiecare dintre cele două terminale. Această investiție a venit la pachet cu un alt demers al nostru, prin care ne propunem să realizăm o nouă parcare, prevăzută cu 187 de locuri și un spațiu special pentru microbuze și autobuze. Procedura pentru atribuirea contractului de lucrări va fi publicată în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice în zilele următoare. Vestea bună este că toate fondurile investite de Consiliul Județean Dolj pot fi recuperate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, care va deschide un apel de proiecte retrospective, în cadrul căruia suntem eligibili. Ne așteptăm la o creștere tot mai accentuată a numărului de pasageri, având în vedere faptul că, de la 1 ianuarie și până în prezent, lună de lună, s-a depășit câte un record, prin raportare la statisticile din anii trecuți. Se zboară din ce în ce mai mult, vor fi rute noi, vor fi charterele de vacanță, vor fi reintroduse destinații pentru care fie s-a redus frecvența, fie au fost oprite, iar investițiile realizate aici ne oferă posibilitatea să spunem că suntem pregătiți”, a spus Cosmin Vasile.

Potrivit reprezentanților AIC Craiova, extinderea inaugurată astăzi are o suprafață construită de 1509.66 MP și una desfășurată de 2250.06 MP. Extinderea corpului plecări va prelua zona de checkin, fiind deschise 8 ghișee noi și va avea ca funcțiune principală zona de checkin și secundar birouri, la etaj. Extinderea corpului sosiri va prelua o parte din procesul de control pașapoarte, sosiri și preluare bagaje și va avea ca funcțiune principală zona de preluare bagaje și birouri, la etaj.

Ambele corpuri sunt inaugurate în contextul în care aviația civilă a revenit și chiar a depășit anul de referință 2019, Aeroportul Internațional Craiova înregistrând deja o creștere a numărului de pasageri față de anii precedenți. Aceste extinderi au menirea de a fluidiza traficul de pasageri, în special în sezonul estival care se anunță unul aglomerat, pe lângă cele 10 destinații regulate operate de compania WIZZ AIR urmând să înceapă cu luna iunie și charterele turistice către principalele destinații de vacanță: Antalya, Monastir, Cretă și Rhodos.

Până în prezent, la 10 ani de la inagurarea primului zbor operat de compania aeriană Wizz Air către Milano-Bergamo, peste 3 milioane de pasageri au trecut pragul Aeroportului Internațional Craiova, iar prognozele sunt favorabile, oltenii fiind dornici să călătorească din nou, după perioada de restricții de aproape 2 ani, în care zborurile au fost afectate serios.

Facebook Comments