Potrivit acuzelor „Mihai Mateescu, în calitate de primar al orașului Băile Govora, județul Vâlcea, împreună cu secretarul general Gugu Mihai Cristinel și arhitectul Terpu Comin, prin încălcarea datoriilor de serviciu, ar fi dispus fără hotărâre a consiliului local dezembrarea unui teren situat în parcul central al orașului, iar pe o parte a terenului astfel dezmembrat se află un imobil în suprafață de 240 m.p.. Mateescu Mihai și-ar fi intabulat în nume propriu dreptul de proprietate în registrul de carte funciară. În ceea ce privește terenul în suprafață de 240 m.p( înscris în CF nr. 36471), imobilul a făcut parte dintr-un teren cu suprafața de 6165 m.p. fiind parcul orașului Băile Govora, având categoria de folosință pădure și aparținând domniului public. În aceeași modalitate, fără emiterea unei hotărâri de către entitatea publică deliberativă a Consiliului local Băile Govora s-ar fi procedat și în legătură cu atribuirea în proprietatea lui Mincea Ion a terenului în suprafață de 425 m.p.(înscris în CF nr.35995) ce face parte din domeniul privat al orașului Băile Govora”.
Motivul preluării dosarului
Preluarea la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune în situații excepționale, fie din cauze de complexitate ridicată, fie în cauze cu impact mediatic și social ridicat, fie în situațiile în care există îndoieli evidente cu privire la imparțialitatea organelor de urmărire penală.
” În speță, legătura de rudenie existentă între făptuitorul Mateescu Mihai, care este tatăl președintelui Tribunalului Vâlcea, Mateescu Bogdan, poate crea aparența de lipsă de imparțialitate în soluționarea acestui dosar.”, conform deciziei procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.
Acesta a mai subliniat că măsura nu are caracterul unei sancțiuni pentru organul de urmărire penală învestit în cauză, ci este strict menită să genereze încredere părților în imparțialitatea anchetei și a organelor judiciare.
Până la soluționarea definitivă a cauzei, funcționează prezumția de nevinovăție