Procurorul general al României mută la Parchetul de pe lângă ÎCCJ dosarul în care primarul din Băile Govora este acuzat de fapte penale  

Alex Florența, procurorul general al României, a dispus preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, a dosarului în care primarul din Băile Govora, Mihai Mateescu(foto), este acuzat că s-ar fi împroprietărit ilegal în parcul din centrul orașului. Dosarul reunit se afla la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea. Soluția nu poate fi atacată.

0

Potrivit acuzelor „Mihai Mateescu, în calitate de primar al orașului Băile Govora, județul Vâlcea, împreună cu secretarul general Gugu Mihai Cristinel și arhitectul Terpu Comin, prin încălcarea datoriilor de serviciu, ar fi  dispus fără  hotărâre a consiliului local dezembrarea unui teren situat în parcul central al orașului, iar pe o parte a terenului astfel dezmembrat se află un imobil în suprafață de 240 m.p.. Mateescu Mihai și-ar fi  intabulat în nume propriu dreptul de proprietate în registrul  de carte funciară. În ceea ce privește terenul în suprafață de 240 m.p( înscris în CF nr. 36471), imobilul a făcut parte dintr-un teren cu suprafața de 6165 m.p. fiind parcul  orașului Băile Govora,  având categoria de folosință pădure și aparținând domniului public. În aceeași modalitate, fără emiterea unei hotărâri de către entitatea publică deliberativă a Consiliului local Băile Govora s-ar fi procedat și în legătură cu atribuirea în proprietatea lui Mincea Ion a terenului în suprafață de 425 m.p.(înscris în CF nr.35995) ce face parte din domeniul privat al orașului Băile Govora”.

Motivul preluării dosarului

 Preluarea  la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se dispune în situații excepționale, fie din cauze de complexitate ridicată, fie în cauze cu impact mediatic  și social ridicat, fie în situațiile în care  există îndoieli evidente cu privire la imparțialitatea organelor de urmărire penală.

 ” În speță,  legătura de rudenie existentă  între făptuitorul Mateescu Mihai, care este tatăl președintelui Tribunalului Vâlcea, Mateescu Bogdan, poate crea aparența de lipsă de imparțialitate în soluționarea acestui dosar.”,  conform  deciziei procurorului general al  Parchetului  de pe lângă ICCJ.

Acesta a mai subliniat că măsura nu are caracterul unei sancțiuni pentru organul de urmărire penală învestit în cauză, ci este strict menită să genereze încredere părților în imparțialitatea anchetei și a organelor judiciare.

Până la soluționarea definitivă a  cauzei, funcționează prezumția de nevinovăție

Facebook Comments