Societatea poeților dispăruți, în sesiune la ședința CLM Craiova

„Din cercul meu venii cu greu/Tu doar plătești cazarea”, o rimă potrivită pentru finanțarea unui festival, dar care n-a trecut de votul criticilor amatori din consiliul local.

0

Aleșii locali craioveni aveau de alocat sume de bani din bugetul local la ședința ordinară de ieri printre altele pentru organizarea a două festivaluri, ambele cu ceva vechime în Cetatea Banilor. Unul Mondial, altul Internațional. Unul dedicat lui Eminescu, altul lui Adrian Păunescu. Ambele au fost contestate, în plen, de consilierii USR, nu pe motive literare, ci geo-politice, aleșii opoziției acuzând conducerea primăriei că, sub pretextul organizării celor două festivaluri, nu face decât să găzduiască pro-putiniști și să facă o „punte între cuiburile pro-ruse” din diverse țări. Vârful de lance al crticillor a fost consilierul USR Cezar Drăgoescu, care, pentru a fi mai convingător, i-a amenințat pe pesediștii din Executivul primăriei că-i pârăște la Bruxelles, la confrații din PES. „V-am mai avertizat dar văd că dumneavoastră văd că nu vreți să înțelegeți. Poate veți înțelege când îi vom informa pe cei de la Bruxelles că vă dați pro-europeni acolo, dar aici chemați tot felul de personaje filoruse, care fac propagandă. Știm foarte bine că există cuiburi pro-ruse în Serbia, în Muntenegru și dumneavoastră faceți o punte aici între aceste cuiburi. Vom vedea ce au de spus colegii dumneavoastră din PES despre aceste lucruri”, a spus Drăgoescu.
Colegul său Eduard Cârceag a atacat pe alt plan, acuzând lipsa de like-uri pe facebook a festivalului dedicat lui Eminescu.

Cele două proiecte corespunzătoare celor două festivaluri au fost dezbătute la pachet, dar votate separat, cu rezultate diferite însă. Astfel, festivalul dedicat lui Eminescu, pentru care organizatorii solicitau primăriei 40.000 de lei, în principal pentru acoperirea costurilor de cazare a invitaților din străinătate a picat la vot, cu numai 13 voturi pentru, unul dintre consilierii PSD sau PER votând contra curentului din propria formațiune. „Dizidentul” și-a revenit însă la timp pentru al doilea vot, cel privind organizarea festivalului dedicat lui Adrian Păunescu, care a trecut cu brio prin consiliu local, chiar dacă presupune costuri de cinci ori mai mari și îl are pe invitați pe Dan Puric, nume la care opoziția din CLM s-a arătat alergică.

Facebook Comments