Sindicatul Europol: Polițiștilor li se impun cote de amenzi

Deși, de-a lungul anilor, mai marii Poliției Române au infirmat vehement că există astfel de practici în rândul structurilor din cadrul instituției, reprezentanții Sindicatului Europol susțin că polițiștilor li se solicită să dea mai multe amenzi, iar agenții care nu ating numărul cerut de șefi sunt mustrați.

0

Ei prezintă pe larg o situație înregistrată la IPJ Constanța, unde unui polițist de la ordine publică i s-a reproșat că a dat prea puține amenzi în decursul unei luni și i-au solicitat să crească numărul acestora cu aproape 50%. „Astăzi vă prezentăm un caz de la Constanța, unde căprăria și norma de amenzi a fost dusă la rang de «procedură». Astfel, polițistul din stradă este chemat singur în fața șefului de birou ordine publică și a adjunctului șefului de secție, care evident este un «împuternicit», i se prezintă niște cifre din care rezultă că e «nasol». I se reproșează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenții inducându-i-se în mod direct că trebuie să «vâneze» mai mulți cetățeni, după care i se pune în față un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoștință, și că data viitoare se lasă cu sancțiune.
Această veritabilă spălare pe creier a agentului putem să o plasăm cu succes în vremea comunismului, unde planurile cincinale reprezentau esența dezvoltării. Din păcate însă, acești doi ofițeri sunt foarte tineri și nu au nicio scuză pentru inepțiile și managementul rudimentar impus. Situația operativă și analizele tehnice nu se reduc la a te raporta la niște cifre sau la impunerea rigidă a unui număr de contravenții. Acest stil heirupist de management este specific unui CAP poate (cooperativă agricolă de producție), unde celor doi ofițeri li s-ar potrivi de minune funcția de «șef de grajd» și unde ar putea aplica aceste tehnici, prin numărarea zilnică a litrilor de lapte produși de vaci, iar cele care nu s-ar încadra în normă să fie «cercetate disciplinar».

Râdem și glumim, dar acesta este doar unul dintre multele exemple ale unor semidocți și tembeli care au ajuns peste noapte șefi și care nu au habar despre care este rolul lor sau despre reprezentarea funcției pe care o ocupă. Vă rugăm să observați de exemplu, că cei doi ofițeri au pretenția de la polițistul luat în vizor să aplice 28,9 sancțiuni pe lună, în loc de 18 câte a aplicat. Cu alte cuvinte, polițistul trebuie să se forțeze să aplice sancțiuni și acolo unde nu este cazul, sau chiar să inventeze niște situații pe care să le poată încadra drept contravenții. Înțelegeam dacă era vorba despre vreo sesizare din partea unui cetățean care reclama că nu s-a aplicat o sancțiune într-o situație în care chiar se impunea, dar nu poți să pretinzi să aplici un anumit număr de amenzi într-o lună, indiferent de context și circumstanțe.
Nu mai vorbim despre faptul că un agent de poliție care are o vechime de doar 2 ani, este considerat «cu experiență», asta în condițiile în care știm cu toții că poți vorbi despre experiență doar după un minim de 5 ani în sistem, pe o anumită linie de muncă. În aceste condiții, stimați cetățeni ai Mun. Constanța, mare atenție dacă ajungeți pe raza Secției 2 Poliție, pentru că polițiștii de ordine publică sunt obligați să aplice câte 28,9 sancțiuni lunar“, afirmă reprezentanții Europol într-o postare pe pagina sindicatului.

Conducerea Poliției Române a fost deja sesizată cu privire la acest caz care, cu siguranță, nu este singular. „Este de necrezut că după toate semnalările noastre din ultimii ani, după ce IGPR-ul a ieșit public de mai multe ori în încercarea de a infirma susținerile noastre cu privire la existența unei norme de amenzi, mai avem de-a face cu astfel de șefi, făcuți la apelul bocancilor. Înțelegem că este o penurie de ofițeri cu experiență, aspect dovedit în cadrul ultimelor concursuri organizate pentru ocuparea funcțiilor de adjuncți de inspectori șefi în Constanța, unde candidații au luat note de 4 și 5, însă nu ne putem bate joc de sute de polițiști care au avut ghinionul de a fi conduși de analfabeți funcțional.
Sindicatul EUROPOL a sesizat deja conducerea Poliției Române cu privire la aceste anomalii manageriale, și încurajăm pe această cale pe toți polițiștii să ne sesizeze când există presiunea unei «norme» în activitățile pe care le desfășoară. Evaluarea activității polițistului nu se realizează nici zilnic, nici lunar ci o dată pe an, așa cum prevede Ordinul MAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne“, susțin reprezentanții Sindicatului Europol.

Facebook Comments