Primăria Craiova mărește subvenția pe gigacalorie
Hotărârea care a ”îndrăcit” facturile la căldură, modificată

Prețul căldurii în municipiul Craiova, aruncat în aer de ultimele scumpiri puse în practică de furnizorul de agent termic, revine la cote mai umane. Consiliul local votează în ședința din 2 februarie majorarea subvenției oferite de municipalitate pentru fiecare gigacalorie consumată de craioveni la 133 lei. În același timp, populația va fi facturată cu 470 lei/gigcalorie, edilii optând pentru modificarea hotărârii adoptate în decembrie anul trecut, care purta rău prevestitorul număr 666/2022.

0

Edilii au făcut rost de bani pentru subvenționarea suplimentară a prețului gigacaloriei prin reducerea capitalului social al Termo Urban Craiova SRL cu suma de 6,6 milioane lei. Suma respectivă se adaugă astfel celor 20 de milioane de lei prevăzute deja în buget în acest sens, totalul subvențiilor acordate pentru tariful agentului termic ajungând astfel la peste 26 de milioane lei. Municipalitatea a obținut permisiunea pentru a efectura această mutare la ultimele negocieri cu reprezentanții CET II Craiova, care au consimțit la reducerea garanției constituite de municipalitate în contul furnizorului de distribuitorul local de agent termic. Suma consemnată astfel cu titlul de garanție de Termo Urban SRL scade de la 10 milioane la 5 milioane de lei, dând posibilitatea edililor să utilizeze surplusul pentru a majora subvenția la căldură. Reamintim că, la ședința din 22 decembrie 2022, aleșii locali craioveni adoptaseră „modificarea tarifului de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, de la 463,51 lei/Gcal, la 603,35 lei/Gcal”. Prin aceeași hotărâre, tariful local de facturare pentru populație (cel plătit efectiv de craioveni) creștea de la 420,08 lei/Gcal, la 559,92 lei/Gcal. Proiectul supus aprobării aleșilor locali în ședința din 2 februarie prevede scăderea acestui tarif la 470 lei/Gcal.

Garanție în trei acte pentru furnizorul de agent termic

La încheierea contractului de furnizare a energiei termice, Complex Energetic Oltenia a impus constituirea unei garanții în vederea continuării furnizării agentului termic pentru populația municipiului la nivelul contravalorii unei facturi de vară pentru întregul oraș, garanție ce se ridica atunci  la suma de 1,3 milioane lei. În luna septembrie 2021, complexul a notificat Termo Urban SRL cu privire la o clauză din contractul de furnizare potrivit căreia garanția constituită la dispoziția vânzătorului creștea de nu mai puțin de 10 ori de la 1,3 milioane la 13,3 milioane lei, adică echivalentul unei facturi dintr-o lună de iarnă în care se înregistrează consumul maxim și respectiv cea mai mare factură achitată către furnizor. Cele două părți s-au întâlnit la finalul lunii septembrie 2021, convenind în cele din urmă la constituirea unei garanții de 10 milioane lei pentru reluarea furnizării de agent termic. În cele din urmă, contractul de furnizare a fost modificat din nou, prin act adițional, în data de 30 ianuarie 2023, părțile negociind reducerea garanției de bună execuție de la 10 la 5 milioane lei, diferența urmând să facă obiectul majorării subvenției la energia termică livrată a populației, după cum arată raportul întocmit de funcționarii Primăriei Craiova.

Facebook Comments