Primarul din Shkodra (Albania), în vizită la Timişoara, la invitaţia Ligii Albanezilor din România

În perioada 8-9 decembrie 2022, la invitaţia ALAR şi a deputatului Bogdan-Alin Stoica, a vizitat Timişoara domnul Bardh Spahia, primarul oraşului Shkodra, centrul cultural al Albaniei nordice şi o localitate de importanţă istorică şi contemporană majoră. Alături de domnul Spahia, la Timişoara s-au mai aflat domnii Fahri Balliu (gazetar şi scriitor), Leonard Hymeti (antreprenor) şi Bekim Mema (expert în cadrul Primăriei Shkodra).

0

Delegaţia din Albania a fost întâmpinată în Banat de către conducerea Asociaţiei Liga Albanezilor din România, respectiv domnul deputat Bogdan-Alin Stoica, domnul preşedinte Dr. Radu-Cosmin Săvulescu şi domnul Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. Scopul principal al vizitei a fost consolidarea relaţiilor româno-albaneze, prin accentuarea rolului central al Timişoarei şi Shkodrei în lupta pentru eliberarea popoarelor român, respectiv albanez, de sub regimul comunist.

În data de 8 decembrie, delegaţia româno-albaneză a fost primită la Instituţia Prefectului Judeţului Timiş, unde au fost purtate discuţii cu subprefectul Sorin Ionescu, pe marginea legăturilor româno-albaneze şi a posibilităţilor de colaborare. Ulterior, delegaţia a ajuns la Primăria Municipiului Timişoara, unde a fost întâmpinată de primarul Dominic Fritz. Aici, discuţiile au vizat şi colaborarea concretă dintre Timişoara şi Shkodra, precum şi implicarea ALAR în realizarea unor proiecte culturale româno-albaneze. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Memorialul Revoluţiei din Timişoara, acolo unde directorul Gino Rado a făcut o amplă prezentare a muzeului, iar oaspeţii albanezi au remarcat similitudinile evidente între Timişoara şi Shkodra în ceea ce priveşte rezistenţa şi lupta anticomunistă.

Ziua de 9 decembrie a debutat cu o vizită la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Banat” al Judeţului Timiş. Inspectorul-şef, domnul Col. ing. Lucian-Vasile Mihoc, a prezentat delegaţiei româno-albaneze principalele direcţii de acţiune ale ISU Timiş, iar ulterior au fost prezentate şi mijloacele de intervenţie ale Inspectoratului. Vizita a fost extrem de utilă pentru oaspeţii albanezi, domnul primar Bardh Spahia fiind medic de profesie şi fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din Albania. Către orele prânzului, delegaţia a fost primită la Consiliul Judeţean Timiş de către domnul preşedinte Alin Nica. Discuţiile purtate au fost unele ample, pornind de la relaţiile istorice româno-albaneze şi terminând cu provocările actuale ale celor două state şi cu particularităţile sistemelor administrative.

În cea de-a doua parte a zilei de vineri, 9 decembrie, delegaţia a vizitat mai multe obiective importante din municipiul Timişoara, printre care pieţele principale şi Catedrala Ortodoxă din oraş.

Facebook Comments