Pe 8 Decembrie, de Ziua Limbii Macedonene în România, AMR a organizat manifestări culturale la toate filialele din ţară 

0

8 decembrie 2018 este o zi de referinţă pentru Asociaţia Macedonenilor din România, la această dată fiind sărbătorită, pentru prima oară, Ziua Limbii Macedonene în România. Această zi are o importanţă deosebită pentru macedoneni fiind şi Sfântul Clement din Ohrid, patronul Macedoniei de Nord, al oraşului Ohrid şi al Bisericii Ortodoxe Macedonene, cât şi primul autor de limbă slavonă.
Prin intermediul manifestărilor organizate de către Asociaţia Macedonenilor din România, macedonenii îşi afirmă identitatea culturală, element important în întărirea rolului lor în societatea românească, în cadrul căreia se bucură de apreciere şi respect.

Tot cu prilejul Zilei Limbii Macedonene în România, a fost lansat şi volumul ”Macedonenii din istoria României”, al autoarei Angi Melania Cristea. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeţeană ,,Alexandru şi Aristia Aman” Craiova – Sala Dinu C. Giurescu. „Am fost onoraţi să avem oaspeţi deosebiţi din Macedonia, pe Slobodan Bliznakovski – directorul Agenţiei de Imigrare din Republica Macedonia de Nord, Boban Josifovski – directorul Festivalului de Cântece pentru Copii Zlatno Slaveice, Biljana Kostova – manager Programe şi de Comunicare cu Organizaţiile Macedonenilor de Pretutindeni, Simona Janev – Asistent Manager în cadrul Agenţiei pentru Imigrare din Republica Macedonia de Nord”, au menţionat reprezentanţii AMR.  

La lansare au luat parte deputatul Asociaţiei Macedonenilor din România, Ionel Stancu, subprefectul de Dolj, Venera Mariana Popescu, Preşedinta Asociaţiei Macedonenilor din România, Laura Elen Cristescu Rogobete, Dan Ionescu, doctor al Academiei Române în domeniul Filologie, membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Craiova, Rodica Ţugui, sociolog, dar şi alţi invitaţi, membri sau simpatizanţi ai AMR. 

Evenimentul a fost unul deosebit, invitaţii discutând despre importanţa cunoaşterii contribuţiei culturale a comunităţii macedonene din România, dar şi despre valoarea culturală şi contribuţia cărţii la patrimoniul spiritual româno-macedonean. Au fost lecturate fragmente din volumul ,,Macedonenii din istoria României” în limba română de către autoarea cărţii, dar şi în limba macedoneană de către doamna Elena Pîrvulescu, profesor de limba macedoneană. 

Având în vedere că lansarea cărţii a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Limbii Macedonene în România, a fost un bun prilej de a discuta despre rolul şi importanţa acesteia pentru comunitatea macedoneană. Evenimentul a fost presărat cu melodii din folclorul tradiţional macedonean, interpretate de membra AMR, Patricia Şuţu, dar şi cu poezii recitate în limba română şi limba macedoneană.

Evenimentele dedicate Zilei Limbii Macedonene în România au continuat la Filiala AMR Craiova, cu acţiunea „Tradiţii gastronomice macedonene”. Membrii asociaţiei şi-au prezentat şi cu acest prilej talentele gastronomice şi au etalat preparate după reţete vechi macedonene. Nu au lipsit nici Ansamblul Sonţe şi solistele AMR care au prezentat o suită de dansuri şi cântece macedonene.

Facebook Comments