Tramvaie PESA la Craiova, ca la Cluj și Iași. Olguța: Al nostru e cel mai frumos!

Începe înnoirea parcului de tramvaie al RAT Craiova, visul „de veacuri” al administrației locale.

0

Primul tramvai nou din seria celor 17 așteptate să ajungă în Craiova a sosit noaptea trecută la depoul RAT și va trece în perioada următoare prin procedurile de recepție, omologare și înmatriculare înainte de a fi introdus pe traseele obișnuite ale societății municipale de transport public.

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vizitat depoul RAT, însoțită de un reprezentanței administrației municipale și ai consiliului județean, declarându-se mulțumită de vehiculul ajuns în proprietatea municipalității.

„Este un eveniment fericit pentru municipiul Craiova. Visul nostru, „de veacuri” am putea spune, era să schimbăm tramvaiele din Craiova și iată că acest lucru începe acum. A sosit primul tramvai din cele 17 contractate pe fonduri europene. Este un tramvai mare, de 27 de metri, cu o capacitate de 218 călători și este cel mai modern tip de tramvai produs de firma poloneză PESA. În perioada următoare urmează ca vatmanii noștri să se familiarizeze acest nou tip de tramvai și noi să vedem ce modificări sunt necesare la infrastructură pentru ca toate lucrurile să deruleze în ordine. Știu că la Iași, spre exemplu, când l-au pus prima dată în funcțiune nu a putut să ruleze mai mult de 10 m așa că vom avea de lucru în perioada următoare. Ce vreau să mai spun este că am fost avantajați din punct de vedere al designului, cei de la PSA au ținut cont de doleanțele noastre. După ce l-am văzut pe cele produse pentru Iași și Cluj le-am cerut ca această parte (partea de jos a ușilor – nr) să fie transparentă, pentru că celelalte arătau prea mult ca niște cutii de conserve. Deci al nostru este cel mai frumos și are și această culoare care reprezintă orașul. Celelalte urmează să sosească la Craiova anul viitor,începând din ianuarie – februarie vor fi livrate câte trei tramvaie în fiecare lună până se ajunge la numărul total. Oricum nici nu contează foarte mult data la care vor ajunge pentru că, fiind pe fonduri europene, nu vor putea fi recepționate mai devreme decât datele prevăzute în contract”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.


Asemenea tramvaielor de la Iași nici cel livrat la Craiova nu are șanse mari să parcurgă vreo distanță semnificativă de la actualul loc în care este parcat în perioada imediat următoare. Cel mult câteva sute de metri, până la bucla prin zona OMV Petrom de pe bulevardul Severinului, care în conformația actuală nu permite trecerea facilă a noilor tramvaie, acestea fiind cu 20 de cm mai late și cu 6 m mai lungi decât cele aflate până acum la dispoziția RAT Craiova. Potrivit reprezentanților societății de transport, proiectul pentru refacerea buclei pe la OMV Petrom este gata, cu avizele obținute, lucrările urmând a începe în cursul săptămânii următoare.

Facebook Comments