O veche vorbă românească spune că, în general, „peştele de la cap se-mpute“. Proverbul pare să se potrivească de minune şi în cazul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj, instituţie care, în ultimii trei ani, a suferit teribil din pricina faptului că, în tot acest timp, a fost condusă prin detaşare de diverşi „comisari voiajori“ cu mandate limitate. Printre ei, şi actualul inspector şef desemnat, comisarul şef Laurenţiu Dumitrescu, care ocupă funcţia din luna octombrie a anului 2021. Privit iniţial cu ochi buni de către poliţiştii din subordine, Dumitrescu a dovedit în scurt timp că nu este nici pe departe soluţia aşteptată. Din contră. Situaţia la nivelul IPJ Dolj a degenerat rapid, iar relaţiile sale cu poliţiştii din stradă, care sperau că le vor fi rezolvate unele dintre problemele cu care se confruntau, s-au înrăutăţit. Astfel, în loc să crească numărul de dosare rezolvate, capitol la care instituţia de pe Vulturi stă din ce în ce mai prost, a crescut numărul poliţiştilor sancţionaţi. „Este dureros ce se întâmplă. Conducerea, în loc să se axeze pe rezolvarea dosarelor care zac prin sertare cu lunile sau chiar anii, este preocupată cu sancţionarea poliţiştilor. Nu greşesc dacă spun că, la Dolj, avem un record de poliţişti sancţionaţi în ultimul an. Se poartă de parcă noi suntem duşmanii, nu infractorii care, din păcate o spun, se simt din ce în ce mai liniştiţi în acest judeţ. Nu există, practic, niciun dialog între actualul inspector şef şi subordonaţi. Evident că acest climat de lucru nu poate fi benefic pentru instituţie care, după cum se poate observa de pe statistici, stă din ce în ce mai rău la aproape toţi indicatorii. Iar cei care suferă sunt cetăţenii care se simt tot mai puţin protejaţi“, ne-a povestit un poliţist care, din motive lesne de înţeles, a preferat să rămână anonim. Tabloul sumbru descris de agent este însă confirmat de numeroasele postări făcute de reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor Dolj, care arată că, la nivelul IPJ Dolj, lucrurile merg într-o direcţie profund greşită: „De parcă nu era de ajuns că în ultimii trei ani acest inspectorat de poliţie a devenit o haltă, că în ultimul an poliţiştii care muncesc au devenit un fel de ţinte în poligonul de tragere al unor şefi incompetenţi şi plini de aere, şefi pentru care respectarea drepturilor poliţiştilor reprezintă doar un amănunt neimportant, după ce au făcut praf programul de lucru al poliţiştilor din rural şi urban etc., a venit şi vremea poliţiştilor de la S.A.S. În ultimul an acest inspectorat a fost făcut praf.Suntem în toate statisticile la „aşa nu”, am crescut în toţi indicatorii de incompetenţă, iar poliţiştii care încă mai munceau şi erau dedicaţi trup şi suflet acestei instituţii au fost cercetaţi şi sancţionaţi disciplinar, unii chiar de mai multe ori (…)“.
Unul dintre episoadele care au scos la iveală ruptura completă şi, poate, chiar dispreţul actualei conduceri a IPJ Dolj faţă poliţiştii din stradă, s-a consumat în vara acestui an, atunci când propunerile pentru acordarea salariilor de excelenţă au vizat doar poliţişti care fac muncă de birou,niciun agent de siguranţă publică, de la poliţia rutieră ori de la Serviciul de Acţiuni Speciale nefiind măcar propus pentru această bonificaţie, care reprezintă un procent între 30 şi 50% din salariu, acordat în plus pe o perioadă de şase luni.
Probleme de… imagine
Trecând dincolo de lipsa calităţilor manageriale reclamată de subordonaţii săi, comisarul şef Laurenţiu Dumitrescu pare să aibă probleme şi de altă natură. Astfel, pe holurile IPJ Dolj se vorbeşte intens despre faptul că acesta a întâmpinat dificultăţi reale în obţinerea certificatului ORNISS, cel care oferă acces la informaţii considerate sensibile, din pricina apropierii faţă de anumite persoane care, în mod normal, ar trebui să se afle în vizorul poliţiştilor. O astfel de situaţie ar trebui să atârne extrem de greu în dosarul de concurs al comisarului Dumitrescu, mai ales că IPJ Dolj s-a mai confruntat şi în trecut cu situaţii în care şefii de pe Vulturi aveau relaţii nepotrivite cu lumea interlopă a oraşului, imaginea instituţiei fiind atunci grav afectată. Şi pentru că am amintit despre imaginea IPJ Dolj trebuie menţionat că, în ultima perioadă, relaţia instituţiei cu presa locală a fost ca şi inexistentă, angajaţii Biroului de Presă refuzând chiar să ofere informaţii despre anumite subiecte.
Rămâne de văzut totuşi care va fi rezultatul concursului programat pentru data de 8 Decembrie, la Bucureşti, şi dacă „Moşul“ le va îndeplini poliţiştilor doljeni dorinţa de a primi un nou inspector şef!
Deşi a dovedit că funcţia este o „caşchetă“ prea mare pentru el Comisarul Dumitrescu speră să rămână şef la IPJ Dolj
Intrat în zodia haosului, „graţie“ unui şir lung de numiri făcute pe genunchi prin birourile IGPR, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj s-ar putea cufunda într-o beznă completă dacă actualul inspector şef, comisarul Laurenţiu Dumitrescu, reuşeşte să obţină postul pe care îl ocupă, cu dispensă, de peste un an. Trist este faptul că, deşi a dovedit din plin că nu are competenţele manageriale necesare pentru a conduce unul dintre cele mai dificile inspectorate din ţară, Dumitrescu are mari şanse să câştige concursul pentru fotoliul de comandant al IPJ Dolj, sprijinit fiind de anumiţi actori importanţi în viaţa acestui judeţ. Totuşi, mulţi dintre poliţiştii doljeni speră că mai marii IGPR vor înţelege în al 12-lea ceas că funcţia pentru care se luptă este o „caşchetă“ prea mare pentru Laurenţiu Dumitrescu, iar la cârma IPJ Dolj ar trebui să ajungă cineva capabil să gestioneze uriaşul val de probleme care macină o instituţie vitală pentru siguranţa a sute de mii de oameni.