Rm.Vâlcea: Mai multe clădiri neîngrijite sunt vizate pentru supraimpozitare cu până la 500%

Primăria Râmnicu Vâlcea pune în aplicare hotărârea de majorare a impozitului cu până la 500% pentru clădiri neîngrijite. Astfel, pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local din 25 noiembrie a.c., figurează mai multe proiecte de hotărâre care prevăd astfel de majorări, începând cu anul 2023.

0

Proprietarii celor şase clădiri vizate ar urma să plătească impozite majorate între 250% şi 500%, în baza prevederilor HCL 94 din 28 martie 2019. Municipalitatea le-a remis acestora somaţii prealabile:

  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Săliştea Nouă nr.17, proprietar Toader Gheorghiţa – decedată, cu moştenitori Toader Veronica, Toader Elena şi Mosor Maria, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.
  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 250% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Râureni nr.225, proprietari Petrescu Ion şi Petrescu Elena, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.
  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Râureni nr.197, proprietar Mănoiu Cristian Constantin, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.
  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 315% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, str. Cartier Feţeni nr. 74, proprietar Gândilă Angela, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.
  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Straubing nr.176, proprietar Barbu Raveca, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.
  • Proiect de hotărâre privind majorarea cu 500% a impozitului pe clădiri începând cu anul 2023 pentru imobilul situat în municipiul Râmnicu Vâlcea, strada Râureni nr.133, proprietar Popa Camelia, ca urmare a constatării stării tehnice de clădiri neîngrijite – iniţiator Primarul municipiului. În vederea avizării proiectului de hotărâre, acesta se va transmite comisiilor de specialitate nr.1 şi nr.2.

Ce spune legea

Conform normelor legale, orice persoană care are în proprietate o clădire sau un teren, situate pe teritoriul României, datorează anual un impozit care se achită în contul bugetului local al comunei, oraşului, municipiului sau sectorului (pentru Bucureşti) în care este amplasată clădirea sau terenul. În Codul fiscal, ale cărui prevederi au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%
„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan”, potrivit actului normativ citat. 

Facebook Comments