Pupăză „cântă” a pagubă pe gardul LIDL

Pe măsură ce scandalul de la Cârcea se amplifică, iar instanţele de judecată craiovene penalizează cum se cuvine „cârdăşia“ nefirească dintre LIDL România şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN), disperarea îl cuprinde pe milionarul primar al comunei, Valerică Pupăză. Cu o perspectivă clară de a pierde în instanţă şi a-şi vedea anulată autorizaţia de construcţie, germanii pot apela la o clauză contractuală care le permite să-şi ia milioanele de euro înapoi de la familia edilului şi să-i returneze acesteia cele peste 4 hectare de teren. Cu aceată perspectivă clară în minte, Pupăză „suflă şi-n iaurt“, acceptând să acorde un interviu colegilor de la Libertatea unde amestecă abil lucruri adevărate cu falsuri grosolane.

0

La începutul acestei săptămâni, Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat foarte clar că procesul dintre MApN şi LIDL România, litigiu privind sistarea lucrărilor la Centrul Logistic ridicat pe terenurile familei Pupăză, nu trebuie strămutat de la Tribunalul Dolj, aşa cum solicitaseră, spre surprinderea tuturor, ambele părţi din dosar. Săptămâna viitoare, la Tribunalul Dolj, are termen al doilea litigiu dintre concernul german şi ministerul condus de Vasile Dâncu, cel în care autoritatea statului solicită anularea autorizaţiei de construcţie. Cam aceasta ar fi, la zi, situaţia juridică dintre LIDL România şi MApN, cu menţiunea că, deşi la prima vedere este una încrâncenată, în fapt, aşa cum o dezvăluie acţiunile funcţionarilor cu epoleţi, ministerul este dispus la aproape orice concesie numai ca nemţii să nu fie deranjaţi. Iar dacă, deloc absurd având în vedere realitatea, LIDL România va primi satisfacţie, atunci primarul Valerică Pupăză îşi va putea păstra liniştit milioanele de euro încasate pe terenuri.

„Doamne fereşte să se ajungă acolo!“

Dar cum judecătorii nu par „a dansa“ după cum le cântă nemţii, pe edil l-au luat grijile. „Vă daţi seama că sunt supăraţi. Nu ştiu unde se va ajunge cu toată chestia asta. Există în contractul cu ei clauza că, dacă apare ceva, în termen de 6 luni sau nu ştiu cât e acolo, se reziliază. Doamne fereşte să se ajungă acolo!“, a declarat Valerică Pupăză colegilor de la Libertatea într-un amplu interviu publicat marţi. Tocmai din perspectiva acestor îngrijorări, răspunsurile oferite de edil sunt pline de inadvertenţe şi minciuni, menite „a adormi“ vigilenţa societăţii civile şi a-şi crea imaginea de victimă nevinovată a unei neînţelegeri juridice care îi poate scoate „din buzunare“ 8 milioane de euro.

Valerică și Mihaela Pupăză

„Domnule primar Pupăză, de ce nu apar cele aproape 5 hectare de teren intravilan vândute celor de la Lidl în declaraţia dumnevoastră de avere?“, întreabă Mirela Neag şi Adriana Oprea, cele două jurnaliste care l-au intervievat pe edil. „L-am trecut ca teren. E trecut ca teren agricol. Era arabil intravilan. Adică, intravilan-agricol …“, răspunde, viclean, Pupăză. „Nu l-aţi declarat ca fiind intravilan în niciuna din declaraţiile de avere“, insistă, îndreptăţite, jurnalistele, dar edilul nu se dă prins: „Haideţi să vă arăt terenul! (…) Acum am pus rapiţă“. Totuşi, viclenia primarului se izbeşte frontal de prevederile legale care îl obligau pe Pupăză să menţioneze foarte clar în declaraţia de avere categoria de terenuri pe care le deţine: agricol (1), forestier (2), intravilan (3), luciu de apă (4) sau alte categorii de terenuri extravilane (5). Cu siguranţă, funcţionarii Agenţiei Naţionale de Integritate, care sunt deja sesizaţi în cazul edilului Cârcei de luni bune, „nu vor înghiţi“ atât de uşor vorbăria lui Pupăză şi vor sancţiona cum se cuvine această omisiune intenţionată.

Viceprimarul, deja distribuit în rolul „acarului Păun“

Pupăză n-a semnat ca… primarul

Discuţia dintre Pupăză şi jurnalişti continuă în aceeaşi notă halucinantă de „vrăjeală“ ieftină a edilului. „Din cauza lipsei avizului MApN, Armata a cerut anularea autorizaţiei de construire, iar Lidl a sistat investiţia. Cine este de vină? De ce aţi omis faptul că trebuie obţinută aprobarea Armatei şi aţi dat aviz favorabil investiţiei?“, întreabă jurnalistele. „Avizul dat de Primărie în cazul Lidl e unul consultativ şi e dat conform legii. Nu eu l-am semnat, nu am făcut greşeala asta. A semnat viceprimarul“, se apără primarul, minţind cu neruşinare încă o dată! Avizul primăriei, aşa cum spune legea, este obligatoriu, iar faptul că el conţine omisiuni, aşa cum se întâmplă în acest caz, este responsabilitatea Primăriei Cârcea. Ştiind acest lucru, Pupăză se eschivează grotesc, aruncându-l „la înaintare“ pe viceprimarul care l-a semnat. Adică, dacă s-a greşit ceva, să plătească subordonatul său, despre care toată lumea din comună ştie că este „un sclav“, în varianta modernă, al lui Pupăză. Cariera sa politică şi administrativă depinde de mofturile edilului, orice împotrivire putând avea ca urmare demiterea sa din funcţie prin excluderea din filiala locală a PSD, al cărei membru este şi pe care Pupăză o conduce. E drept, când va veni vremea primul care va răspunde în faţa unor organe de anchetă este viceprimarul, dar s-ar putea să recunoască eventualul adevăr: nu (doar) prostia l-a făcut să semneze avizul, ci (şi) presiunile edilului, şeful său pe linie de partid şi administrativă!

Pentru a scăpa „basma curată“, Pupăză „bate câmpii“ cu graţie

„Domnule primar, aveţi experienţa a cinci mandate în Cârcea. Radarul este aici de peste 16 ani. Cazurile invocate de Armată, în care este necesar acordul ei, se referă la construcţiile aflate în perimetrul de 2.400 m faţă de radar, nu faţă de gardul unităţii, construcţii de peste 20 de metri înălţime cu suprafaţă peste 5.001 metri pătraţi. Când aţi văzut că Lidl vrea să facă acolo ditamai construcţia, de 20 de metri, şi că ia faţa radarului, nu v-aţi gândit să verificaţi la regimul tehnic?“, întreabă, în continuare, Mirela Neag şi Adriana Oprea. Răspunsul lui Pupăză… alte minciuni mizerabile: „Sincer, sunt alte investiţii în zonă şi nu s-a cerut nici pentru ele avizul MApN, fiind zonă de intravilan… cei de la John Deer, de la Ivagro. Există şi cartierul Magnolia, şi sunt blocuri de patru etaje acolo!“ „Niciuna din aceste construcţii nu se află în cazurile ce impun avizul Armatei. Vorbim de hale de înălţime mică şi la mai mare distanţă de radar“, concluzionează ziaristele, lăsându-l fără replică pe edil.
Ceea ce nu spune primarul este că multe dintre aceste terenuri, unele aflate chiar în proprietatea sa sau a familiei, au fost, iniţial, extravilane, însă, pentru a le creşte preţul, edilul le-a schimbat statutul printr-un PUZ controversat, asupra căruia vom mai reveni în numerele viitoare.

Primar să fii, noroc să ai

Averea edilului din Cârcea se întinde cât vezi cu ochii

Halucinantă este şi povestirea primarului Pupăză despre cum „l-a lovit norocul“ să pună mâna pe milioanele nemţilor! Întreabă ziaristele: „Povestiţi, vă rugăm, cum a venit Lidl aici, la Cârcea“. Răspunde Pupăză: „Printr-un noroc. Pur şi simplu au căutat proprietarul amplasamentului din zona aceea. Au întrebat „dom’le, cine are teren aici?” Eu eram proprietarul. Întâmplarea face că sunt primar, ce dracu` să fac? Acuma, trebuie să mă arunc de la etaj, că sunt primar? N-am dreptul şi eu la viaţă?“. „O coincidenţă: primarul – proprietarul – marea companie“, insistă Neag şi Oprea… „Da, e un noroc! Un noroc, pur şi simplu. Pe cuvântul meu! Pur şi simplu s-a întâmplat ca investitorul să aleagă acest teren. Şi eu am întrebat, pentru că, sincer, mi-am pus întrebarea „domn’e, dar de ce aici?”, glăsuieşte, candid, primarul. Scena, una suprarealistă, aminteşte de personajele seriei „Brigada Diverse“, cu edilul în rolul unuia, la alegere, dintre cei trei escroci ghinionişti, interpretaţi de Dem Rădulescu, Puiu Călinescu şi Jean Constantin. Numai că simpaticele personaje „subtilizau“ vreun căţel sau vreo diademă, pe când lovitura financiară a lui Pupăză este una fără precedent în judeţ!

Facebook Comments