Malu Mare, „capitala“ nămolului 

Se-ncing spiritele în Malu Mare, acolo unde administraţia condusă de Adela Gherghe i-a adus la disperare pe locuitorii care, în loc de asfaltul promis de edil în campania electorală, sunt obligaţi să înfrunte zilnic nămolul şi şleaurile care îşi fac apariţia după fiecare ploaie. Revoltaţi, oamenii din comuna aflată în imediata vecinătate a municipiului Craiova postează filmuleţe pe reţelele de socializare, în vreme ce pe grupurile de WhatsApp se lansează acuzaţii şi chiar ameninţări. În tot acest timp, primarul Adela Gherghe îşi vede liniştită de treabă, care, aşa cum susţin unii consilieri locali, nu are nicio legătură cu soarta localităţii pe care o păstoreşte.

0

Pentru foarte mulţi locuitori din Malu Mare, orice drum, indiferent de destinaţie, a devenit o adevărată aventură. Asta după ce ploile din ultima perioadă au readus în prim-plan una dintre cele mai mari probleme ale comunei: lipsa asfaltului! Străzile s-au transformat brusc în râuri de nămol prin care maşinile reuşesc cu greu să înainteze. Asta în cazurile fericite când nu rămân blocate, aşa cum se întâmplă însă destul de des. Iar acesta este abia începutul toamnei, astfel că uliţele pline de nămol vor mai rămâne prezente câteva luni. Oamenii speră să nu aibă totuşi nevoie de vreo ambulanţă sau vreo autospecială ISU în această perioadă pentru că şansele ca acestea să poată ajunge la ei sunt extrem de mici.

Primele ploi, primele probleme

Disperarea locuitorilor comunei se poate observa uşor din mesajele postate de aceştia pe unul dintre grupurile de WhatsApp, intitulat „Preajba Nouă“, care au ajuns pe adresa noastră de email. „O să ajungem ca sinistraţii, să ne aducă ăştia apă şi mâncare cu elicopterul“, scrie unul dintre cetăţeni, răspunzând unui vecin care semnala faptul că strada Lămâiţei este deja blocată din pricina nămoalelor, iar locuitorii nu mai pot să intre ori să iasă cu maşinile. „Strada este blocată, nu se poate pleca nici pe picioare (decât cu cizme eventual sau cu riscul de a te umple de noroi)“, scrie un alt „sinistrat“ din Malu Mare, care primeşte o replică plină de „optimism“ din partea altcuiva: „Acum este începutul. Să vedeţi ce va fi în această toamnă când va ploua zi de zi“. 
Apoi se ajunge şi la „promisiuni“ ceva mai nuanţate. „Domnule Viceprimar, aveţi două ore să ajungeţi împreună cu primarul şi administratorul comunei la noi. Şi cu el Şuiu. Vă promit în cel mai solem mod că, dacă nu rezolvaţi azi, ajungeţi în toată presa şi pe toate reţelele de socializare. Plus reclamaţie la Poliţie *pentru Primărie, administratorul drumului. Nu se poate circula pe stradă. Am rămas cu maşina blocată. Şi în acelaşi mod solemn vă promit că vă pun tot partidul în cap, cu toate garanţiile de susţinere pe care le-aţi primit. Haideţi să vedem care pe care. Ajunge bătaia de joc şi incompetenţa! “, scrie un alt cetăţean ajuns la limita răbdării.

Mesajele sunt numeroase, toate descriind acelaşi tablou sumbru: Malu Mare este o comună afundată în nămol!

Primarul n-a mişcat un deget în doi ani
 
Extrem de trist este faptul că problema drumurilor care la prima ploaie devin impracticabile nu este una nouă, ci durează de foarte mulţi ani. Mulţi spun chiar că lipsa proiectelor de asfaltare a fost şi motivul pentru care oamenii din comună au decis să nu-l mai voteze pe fostul primar PSD, mergând în schimb pe mâna candidatului PNL, Adela Gherghe, care le-a promis că va curge, nu lapte şi miere, ci asfalt pe uliţe. Totuşi, la doi ani de când a preluat frâiele, noul edil pare să fi uitat promisiunile din campanie, preocupat fiind cu rezolvarea unor probleme… personale. O spune chiar unul dintre consilierii locali USR, Oana Tărăban, care, la fel ca mulţi alţii, a sperat că Adela Gherghe va aduce o schimbare în viaţa comunei. „În 2 ani de la preluarea mandatului de către doamna primar Adela Gherghe, aceasta se poate «lăuda» cu angajări pe bandă rulantă, că doar trebuie să îşi achite, «datoriile» din campania electorală trecută.

Adela Gherghe

A împărţit posturi pe la Departamentul de fonduri europene din cadrul Primăriei Malu Mare şi la serviciul de Poliţie Locală, tocmai înfiinţat de domnia sa, unde a angajat inclusiv un consilier PSD din Consiliul Local Malu Mare, că doar trebuie să întreţină şi parteneriatul PNL-PSD. Totodată, a înlăturat din cadrul primăriei persoanele care nu au vrut să asculte orbeşte de  «domnia sa», folosind tertipul unei noi organigrame, votată de cine altcineva dacă nu decât de consilierii Alianţei PNL+PSD. (…) Pe doamna primar nu o interesează decât propria persoană şi nicidecum binele cetăţenilor, pe care îi implora în urmă cu 2 ani să o voteze. Pentru că dacă ar fi interesat-o, s-ar fi ocupat de asfaltarea străzilor sau măcar ar fi dus maşini cu piatră pe străzile publice, pe care acum câteva zile maşina de gunoi a rămas blocată în nămol, iar cetăţenii trebuie să meargă încălţaţi în cizme, nu pe terenuri private pentru a mai face rost de nişte voturi“, spunea, recent, Oana Tărăban.

Facebook Comments