Parteneriat între municipalitate şi cei de la Apele Române pentru a decolmata canalul Râului
Frăţia Canalului, pe ruta Primăria Craiova – ABA Jiu

De când s-au trezit vecini de cartier, edilii craioveni şi cei de la ABA Jiu au revenit la sentimente mai bune unii faţă de alţii. Mai mult, au bătut în premieră palma pentru o asociere care să scoată la lumină canalul Râului

0

Este vorba despre porţiunea rămasă necasetată a canalului, acoperită de vegetaţie şi de gunoaiele aruncate de vecini. După ce, o perioadă, s-au mărginit să ecologizeze separat zona şi să posteze poze mobilizatoare pe reţelele sociale, mai-marii celor două instituţii s-au pus în cele din urmă de acord pentru o operaţiune de amploare. Parteneriatul dintre municipalitatea craioveană şi ABA Jiu va fi aprobat, peste ordinea de zi, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal din 29 septembrie. Mai ales că starea actuală a canalului deţinut de primărie impune o asemenea intervenţie, după cum arată raportul întocmit de funcţionarii Primăriei Craiova. „În conformitate cu prevederile H.G. 965/2002, cu modificările şi completările ulterioare, privind atestarea domeniului public al Judeţului Dolj, precum şi al municipiilor, oraşelor şi comunelor din Judeţul Dolj, canalului Râului aparţine domeniul public al Municipiului Craiova. Un tronson al acestui canal a fost casetat în perioada 2013-2016, iar un tronson a rămas necasetat, respectiv tronsonul de canal cuprins între intersecţia cu str. Popoveni şi până la vărsarea în râul Jiu. Acest tronson necasetat prezintă depuneri de pământ, mâl, vegetaţie stufoasă pe maluri, precum şi foarte multe gunoaie aruncate de diverse persoane de-a lungul timpului, şi ar trebui decolmatat”, se arată în raport.

ABA cu utilajele, primăria cu motorina

După cum arată documentaţia livrată aleşilor locali, cele două părţi au stabilit deja detaliile protocolului. În linii mari, ABA Jiu va asigura cam tot ce înseamnă utilajele necesare operaţiunii, utilaje pe care le deţine prin prisma obiectului de activitate, cu tot cu şoferii şi mecanicii care le deservesc, în timp ce Primăriei Craiova îi revine sarcina de a achita combustibilul necesar utilajelor. „În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii A.B.A. Jiu / S.G.A. Dolj, aceştia şi-au manifestat intenţia de a participa la decolmatarea acestui canal, punând la dispoziţia autorităţii locale următoarele: Trailer, excavator şenile – 2, autobasculantă, buldo, autoturisme pentru transportul mecanicilor, utilajelor şi personalul tehnic de specialitate, iar municipiul Craiova va pune la dispoziţie carburantul necesar acestor utilaje”, arată raportul întocmit de angajaţii primăriei.

Protocol de vreme bună

Protocolul încheiat cu ABA Jiu mai prevede însă ca primăria să intervină şi cu propriile utilaje şi personal, cel mai probabil prin RAADPFL, acesta având sarcina de a curăţa canalul de vegetaţia mai robustă pentru a permite intervenţia utilajelor specializate. „Va asigura – dacă este cazul, forţa de muncă şi va efectua lucrările de defrişare mecanică a arborilor din albia canalului Râului în vederea asigurării frontului de lucru necesar pentru utilajul terasier”, se arată în protocol. Documentul semnat de cele două instituţii are o perioadă de valabilitate de 60 de zile. De zile însorite, mai precis: „Prezentul protocol de colaborare îşi produce efectele în cursul anului 2022 pe o durată de 60 zile lucrătoare, în condiţii climatice favorabile, fără defecţiuni accidentale sau alte evenimente, care pot duce la prelungirea duratei de execuţie a lucrării”.

Facebook Comments