miercuri, martie 26, 2025

CJ Dolj, Big Brother pentru popândăi

Mai-marii Consiliului Judeţean au pus pe lista de cumpărături a instituţiei un sistem nou-nouţ de supraveghere video. Nu pentru supravegherea propriilor funcţionari ori a vreunui obiectiv strategic al administraţiei judeţene, ci pentru monitorizarea faunei de pe raza administrativă a judeţului.

RECOMANDĂRILE REDACȚIEI

Printre ultimele proceduri de achiziţie publică demarate de administraţie judeţeană se înscrie şi una pentru procurarea de camere video şi carduri de memorie, echipamente necesare pentru derularea în bune condiţii a unuia dintre proiectele cu finanţare europeană accesate de CJ Dolj. Suma pusă în joc nu este una impresionantă, ineditul fiind dat de destinatarii finali ai achiziţiei. Consiliul Judeţean vrea să cumpere un set de camere video destinate monitorizării speciilor protejate. Se doreşte achiziţia de „camere video şi carduri de memorie în cadrul proiectului „Monitorizarea şi menţinerea stării de conservare favorabile a speciilor de floră şi faună inventariate în Coridorul Jiului”, cod SMIS:139929 – potrivit cerinţelor din caietul de sarcini nr. 22497/07.09.2022, astfel: – Camera video – 6 buc – Carduri de memorie – 12 buc”, după cum se arată în anunţul postat de reprezentanţii CJ Dolj în sistemul electronic de achiziţii publice.

Vidrele şi popândăii, puşi sub filaj

Consiliul Judeţean Dolj s-a angajat prin proiectul finanţat din fonduri europene, alături de parteneri, la o amplă acţiune de refacere şi conservare a habitatelor pentru mai multe specii, considerate vulnerabile de pe coridorul Jiului. Două dintre acestea sunt vizate direct de licitaţia pentru echipament de supraveghere demarată de administraţia judeţeană. „Prezenta are ca scop achiziţia de cameră video şi carduri de memorie necesare pentru activitatea de evaluare a efectelor reconstrucţiei habitatelor asupra speciilor spermophillus citellus şi lutra lutra”, se arată în caietul de sarcini întocmit de funcţionarii CJ Dolj. Tradus în română simplă, este vorba de popândăul european şi vidra eurasiatică, ambele considerate specii vulnerabile şi, astfel, protejate prin directive europene şi acte ale autorităţilor naţionale. Specificaţiile tehnice ale camerelor de supraveghere sunt detaliate de reprezentaţii CJ în caietul de sarcini, de unde aflăm că echipamentele trebuiesc dotate inclusiv cu un acumulator de capacitate respectabilă, dar şi cu panou solar pentru încărcarea acestuia, fiind de asemenea necesar să permit transmisiunea de date în sistem 3g şi 4g.
De menţionat că nu este prima procedură de achiziţie publică dedicată faunei doljene. Proiectul derulat de CJ Dolj, cu o valoare de peste 4,2 milioane de lei, a presupus şi alte cumpărături din aceeaşi gamă. Administraţia judeţeană a mai urcat în sistemul electronic de achiziţii publice şi licitaţii pentru cumpărarea de platforme plutitoare pentru cuibărirea speciilor de păsări de pe lacul Bistreţ, dar şi pentru achiziţia de drone, destinate de asemenea supravegherii speciilor considerate vulnerabile.

- Advertisement -
Cea mai nouă ştire

A fost votat bugetul județului Vâlcea: 203 milioane euro, mai mic față de bugetul pe 2024

“   1.017.746.300 lei (cca 203 milioane euro) este cuantumul Bugetului pe anul 2025, ușor mai mic față de bugetul...
- Advertisement -

ULTIMELE ȘTIRI