Încă un termen la Tribunalul Dolj, protagonişti fiind Ministerul Apărării Naţionale, pe de o parte şi, pe de altă parte, Consiliul Judeţean Dolj, SC LIDL România şi SC Bog`Art Bucureşti, a trecut, părţile solicitând din nou amânarea pe motiv că urmează să se înţeleagă cu privire la construcţia ilegală a Centrului Logistic de la Cârcea. Deşi procesul implică instituţii publice importante şi societăţi comerciale private puternice din punct de vedere financiar şi al influenţei, personajul principal al sarabandei de nereguli, primarul Cârcei, Valerică Pupăză, nu este parte în acest litigiu. Abil, edilul milionar cu averea şi integritatea verificate de inspectorii ANI, le-a vândut nemţilor terenul cu tot cu autorizaţie de construcţie pe care o obţinuse încălcând vădit legea, dar sprijinit de unii funcţionari ai Consiliului Judeţean Dolj.
Revenind la procesul de la Tribunalul Dolj, aici lucrurile sunt departe de a fi atât de încrâncenate pe cât ar trebui să fie. Pentru a treia oară consecutiv, părţile au cerut un nou termen de judecată, de această dată mai lung, pentru a rezolva pe cale amiabilă litigiul. În ce fel va fi rezolvat amiabil, rămâne de văzut, existând, conform zvonurilor, două variante luate în calcul: fie înălţarea radarului, fie mutarea sa. Oricare dintre aceste două ipoteze nu face altceva decât să demonstreze încă o dată slăbiciunea instituţiilor publice româneşti în faţa companiilor multinaţionale atotputernice. Şi, în plus, creează suspiciuni normale în ceea ce priveşte modul în care unii funcţionari, printre care şi ministrul PSD Vasile Dâncu, se raportează la respectarea unor legi atât de importante pentru siguranţa naţională.
Pentru că puţină lume are cunoştinţă despre instalaţia militară de la marginea comunei Cârcea, se cuvine a-i dezvălui câteva dintre caracteristici. Vorbim despre un radar de supraveghere AN/FPS-17 de fabricaţie americană, pe care statul român l-a importat cu câţiva ani în urmă. El poate detecta ţinte aeriene pe o rază de aproximativ 450 de kilometri, conform unor surse din MApN, şi este coordonat de Centrul de Control NATO de la Izmir. De altfel, existenţa sa pe raza comunei Cârcea nu era o informaţie de largă circulaţie în judeţ şi în ţară, ţara noastră alegând să nu dezvăluie prea multe detalii cu privire la astfel de lucruri. Cu toate acestea, anumite instituţii, printre care, cu siguranţă, şi comuna Cârcea şi Consiliul Judeţean Dolj, ştiau că pe raza comunei doljene este o unitate militară cu un radar, probabil fără a cunoaşte caracteristicile sale tehnice de fabricaţie. Evident, acest detaliu nu le absolvă de noianul de nereguli săvârşite cu ocazia eliberării autorizaţiei de construcţie pentru Centrul Logistic al LIDL la solicitarea primarului Pupăză. Iar cândva, unele dintre persoanele implicate în această afacere urât mirositoare vor trebui să răspundă pentru faptele lor, cu atât mai mult cu cât există numeroase sesizări pe adresa instituţiilor abilitate cu privire la faptele săvârşite.