Liga Albanezilor a fost prezentă la Festivalul „ProEtnica”, de la Sighişoara

În perioada 25-28 august 2022, la Sighişoara a avut loc cel mai important festival intercultural din România, ProEtnica, ajuns la ediţia cu numărul XVIII. Ca în fiecare an, Asociaţia Liga Albanezilor din România (ALAR) a fost prezentă la manifestare, atât cu standul propriu de prezentare, cât şi cu ansamblul de dansuri „Serenada”, care a prezentat publicului un program de dansuri tradiţionale din nordul şi sudul Albaniei.

0

Standul ALAR a fost vizitat de numeroase persoane interesate de volumele, revistele şi materialele multimedia produse de către Asociaţie. Pe parcursul celor 4 zile ale festivalului, au fost distribuite, în mod gratuit, aproape o mie de astfel de materiale, iar mulţi cititorii s-au abonat la publicaţia lunară a Ligii Albanezilor, Drita / Lumina, sau la publicaţia trimestrială cultural-ştiinţifică Albanica. La mare căutare s-a aflat şi albumul Muzică tradiţională albanezo-română, lansat în cursul acestui an, şi care cuprinde 12 piese româneşti şi albaneze în interpretarea cuplului Ionela şi Gjerji Mani. Ansamblul „Serenada” a oferit trei reprezentaţii pe scena principală a festivalului, în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, care au captivat publicul prin specificitatea dansului albanez tradiţional. „Şi în acest an, participarea noastră la ProEtnica s-a bucurat de un real succes. A fost o bună ocazie de a relua legătura direct cu publicul iubitor de diversitate culturală şi etnică, această ediţie fiind prima după restricţiile determinate de pandemie. Ne-am bucurat să constatăm că interesul publicului a rămas la aceleaşi cote ridicate, că oamenii îşi doresc să descopere şi să aprofundeze cultura albaneză şi să se bucure de diversitatea caracteristică spaţiului românesc”, a precizat directorul executiv al ALAR, Radu Săvulescu.
Pentru Liga Albanezilor urmează o toamnă plină de evenimente, participări la târgurile şi saloanele de carte, manifestări culturale şi ştiinţifice şi noi proiecte comune cu partenerii din Albania şi diaspora albaneză.

Facebook Comments