Chimcomplex a câştigat procesul cu o firmă de consultanţă care-i cerea despăgubiri de peste 2 milioane de dolari

Curtea de Apel Bacău a respins, prin decizie definitivă, pretenţiile Amerocap faţă de Chimcomplex privind comisionul de succes al tranzacţiei de achiziţie a activelor Oltchim, potrivit unui anunţ al producătorului şi furnizorului de substanţe chimice.

0

„Soluţia pe scurt: I. Respinge apelul declarat de reclamanta-apelantă AMEROCAP LLC, ca nefondat. II. Admite apelul declarat de pârâta-apelantă SC CHIMCOMPLEX SA. Modifică în parte sentinţa apelată, în sensul că respinge capătul de cerere privind acordarea comisionului de succes în sumă de 2.020.780,25 dolari americani echivalent în lei şi accesoriile aferente, ca nefondat. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Decizia a fost pronunţată la 3 iunie 2022 de Curtea de Apel Bacău. 
În urmă cu un an, Tribunalul Bacău a dat câştig de cauză, în primă instanţă, fondului de investiţii Amerocap în procesul intentat Chimcomplex şi a obligat proprietarul Oltchim să plătească americanilor peste două milioane de dolari, anunţa pe 21 iunie 2021 portalul instanţei.

Ce susţinea firma de consultanţă Amerocap

Arpechim  precizează că în prezent instanţa de apel a clarificat situaţia reală a raporturilor dintre părţi, infirmând implicit „alegaţiile” Amerocap care susţinea: „caracterul abuziv, incorect din punct de vedere contractual şi legal al rezilierii contractului nostru de către Chimcomplex, recunosc în mod direct validitatea pretenţiilor noastre cu privire la sumele substanţiale pe care ni le datorează Chimcomplex şi implicit a rolului determinant pe care compania noastră l-a avut în tranzacţia ce a vizat achiziţia de către Chimcomplex a activelor Oltchim”.

Sarcina a fost preluata de Delloitte Londra

„În realitate, s-a dovedit ca Amerocap nu a avut capacitatea şi ştiinţa de a finaliza contractul încheiat cu Chimcomplex, situaţie în care, graţie unor amânări providenţiale, sarcina a fost preluata de Delloitte Londra, care, într-un efort comun cu echipa Chimcomplex, in extremis, a dus-o la bun sfârşit. În condiţiile în care instanţa de fond a perceput eronat rezultatul colaborării cu Amerocap, am fost constrânşi să investim timp şi energie pentru a releva corecta realitate, înlăturând efectul „iniţiativei” venite din partea unor foşti colaboratori ai companiei cu intenţia de a încasa sume complet nedatorate. Încrederea noastră în justiţia română a fost confirmată, duelul judiciar fiind tranşat cu corectitudine de instanţa de apel, potrivit reprezentanţilor Arpechim.
Aceştia au mai arătat că strategia dosarului de apel a fost condusă de preşedintele Consiliului de Administraţie, Ştefan Vuza, împreună cu avocaţii Bulboacă şi Asociaţii, Lazarovici şi Asociaţii, Florin Vrânceanu şi Marius Brănici.

Chimcomplex Borzeşti a achiziţionat în anul 2018 activele viabile ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice şi Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiţie de aproape 70 de ani, în anul 2021 înregistrând o cifră de afaceri de 2,244 miliarde de lei.

Amerocap este un fond de investiţii în sectorul resurselor energetice şi al apărării.

Facebook Comments