În 2021, CJ Dolj începea devreme demersurile pentru antamarea unui furnizor de energie electrică, cu procedura de achiziţie publică demarată în luna martie şi finalizată în data de 5 mai, cu CEZ Vânzare în calitate de câştigător al contractului pus la bătaie de administraţia judeţeană din postul de unic ofertant înscris în licitaţie. Mai-marii judeţului tocmeau atunci 180 de mwh, estimându-şi un consum lunar de aproximativ 15 mwh, la un preţ total de 96.300 de lei, ceea ce ducea la un preţ de aproximativ 0,53 de lei per kwh. Anul acesta au încercat să repete figura, numai că lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată. CJ Dolj şi-a mărit de patru ori şi consumul anual estimat precum şi tariful pe care e dispus să-l achite, numai că nimeni nu s-a prezentat la licitaţie. Procedura de achiziţie publică a demarat pe 11 mai 2022, cu publicarea anunţului de participare în sistemul electronic de achiziţii publice şi s-a finalizat brusc, prin anulare, o lună mai târziu. Mai precis, pe 10 iunie 2022. „Această procedură a fost anulată automat, deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanţi înscrişi”, sună anunţul sec din SEAP. Dezinteres ciudat al furnizorilor de energie în condiţiile în care, deşi nu e vreo uzină energofagă, CJ Dolj punea la bătaie un contract estimat la aproximativ 1,5 milioane de lei. 1.478.400 lei mai exact oferea administraţia judeţeană pentru „achiziţia de energie electrică de joasă tensiune pentru imobilele aflate în proprietatea CJ Dolj. Cantitatea de energie solicitată este de 704 mwh pentru o perioadă de 12 luni de la data încheierii contractului. Consum lunar 58,66 mwh”, după cum se arată în anunţul de participare.
Factura de curent a CJ Dolj creşte de 15 ori
După cum se poate observa, CJ Dolj a mărit de patru ori cantitatea de energie solicitată, de la 180 la 704 mwh, suma scoasă din buget în contul energiei electrice crescând de peste 15 ori faţă de anul precedent. Creşterea spectaculoasă la capitolul consum se explică prin faptul că mai-marii judeţului au ales să liciteze nu numai pentru consumul consiliului judeţean, ci şi pentru unităţile din subordine ori a căror bună funcţionare o are în grijă.

„Autoritatea contractantă doreşte achiziţia de energie electrică (joasă tensiune) pentru punctele de consum menţionate în tabelul de mai jos, de la orice furnizor titular de licenţă de furnizare a energiei electrice, care activează pe piaţa liberă. Locuri de consum: 1 Craiova, aleea Păltiniş nr. 2 (ISU „Oltenia” Dolj); 2 Craiova, str. General Dragalina nr. 60B (CMZ Dolj); 3 Craiova, str. Jieţului nr. 19 (Clădirea administrativă a CJ Dolj, Corp F); 4 Craiova, str. General Fălcoianu Ştefan nr. 1 (Centrul Medical Brazda lui Novac); 5 Craiova, Calea Bucureşti nr.97 (Centrul Medical Calea Bucureşti); 6 Craiova, str. Siretului nr. 11 (Dispensar Medical Siretului); 7 Craiova, str. Constantin Angelescu nr. 2 bl. S60 (Arhiva CJ Dolj şi Autoritatea Judeţeană de Transport); 8 Craiova, str. Constantin Angelescu nr. 4 bl. S61 (Arhiva CJ Dolj şi Autoritatea Judeţeană de Transport); 9 Calafat, str. A.l. Cuza nr. 5 (….)”, se arată în anunţul de participare ignorat de întreaga tagmă a furnizorilor de energie. În plus, conştienţi de evoluţia preţurilor le energie faţă de anul trecut, mai-marii CJ au plusat şi la tarif, valoarea estimată a contractului raportată la cantitatea de energie solicitată ducând la un preţ de aproximativ 2,1 lei/kwh. La capitolul consumatori, trebuie spus că CJ Dolj are în arsenal peste 100 de aparate de aer condiţionat, dintre care 60 numai în sediul propriu din centrul oraşului, plus, în curând, două autoturisme hibrid, ce urmează să intre zilele acestea în parcul CJ Dolj.
Reprezentanţii administraţiei judeţene dau asigurări că instituţia din Palatul Administrativ precum şi entităţile subordonate nu vor rămâne în niciun caz în pană de curent, chiar dacă tentativa de a-şi găsi un nou furnizor a eşuat, în perioada următoare rămânând în vigoare contractul semnat anul trecut. Reprezentanţii CJ nu au precizat perioada pe care se va menţine actuala stare de lucruri, precizând în schimb că procedura de achiziţie publică pentru furnizare de energie electrică va fi reluată urgent. Rămâne de văzut cât îi vor răbda furnizorii.