Vâlcea: Cocoșul de Hurez își așteaptă vizitatorii în trei variante

Tradiționalul târg al ceramicii populare românești „Cocoșul de Hurez” împlinește în aceste zile 50 de ani. Ediția jubiliară ce se desfășoară între 3-5 lunie, reunește peste 80 de ceramiști din Vâlcea și din centre de profil din țară. Inclusă în 2012 în Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, ceramica de Horezu este un brand ce a dăinuit în timp și care atrage mii de turiști. Dar tradiționalul eveniment mai înseamnă și altceva.

0

Criza economică și preocuparea pentru  perpetuarea meșteșugului  nu i-au demobilizat pe meșterii  participanți. Din contră! Pentru că trebuie să fie și cometitivi, au adus cu ei  tot ce au creat mai valoros în cei doi ani de pandemie. Este adevărat, și ceva mai scump. Și la această ediție, în târgul din Satul de vacanță Stejari sau acasă, expun  cunoscute familii de ceramiști horezeni:   Giubega, Orezeanu, Vicșoreanu, Iorga, Frigură, Mischiu, Popa, Pietraru, Paloşi, Bâscu, Olaru, Ţambrea. Li s-au alăturat meșteri din județele Harghita, Maraureș, Gorj, Hunedoara, Braşov. Iar prezența alături de ei a copiilor și nepoților arată  că arta olăritului poate fi transmisă mai departe. Poate și în forme și mesaje noi, cine știe!

Alți creatori de frumos

Dar Cocoșul de Hurez nu înseamnă doar ceramică. Alți creatori de frumos sunt prezenți în Satul de vacanță Stejari. La standuri mai vând  și costume populare, opinci, pictură populară naivă, obiecte bisericești, bijuterii, suveniruri, obiecte cioplite în lemn.

Bâlci cu de toate și târg de vechituri

În bâlciul de alături, găsești de toate : alviță, gogoși, vată  pe băț, mici, bere fripturi la grătar, papuci de plastic, îmbrăcăminte, perdele, fructe și legume, tigăi, ceaune, te poți da și în tiribombă. Iar vizavi, se află tîrgul de vechituri. Este un melanj cu de toate, pentru că, de fapt, așa este viața!

Facebook Comments