Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, stabilită la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), marcată în fiecare an la 21 mai, a fost sărbătorită de AMR la Buzău. Reprezentanții AMR au însoțit Ansamblul Sonte la Buzău, la un eveniment multicultural deosebit, un simbol al unității în diversitate, organizat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. La eveniment au participat opt comunități etnice din România și Republica Moldova. Spectacolul a fost susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor Buzău. „Mulțumim organizatorilor pentru invitație! A fost o reală plăcere să fim din nou împreună, să ne bucurăm de frumusețea și unicitatea expresiei artistice a fiecărei comunități! Această zi ne oferă nu numai bogăția diverselor culturilor, dar și rolul esențial al dialogului intercultural. Ne-am bucurat să ne prezentăm portul strămoșesc, dansurile și muzica autentică”, au precizat reprezentanții AMR.
Etnici macedoneni, armeni și romi, promovarea valorilor strămoșești
Reprezentanții Asociației Macedonenilor din România, alături de deputatul Ionel Stancu și Mariana Venera Popescu, subprefect al județului Dolj, au organizat pe 20 mai, la Casa Universitarilor din Craiova, un eveniment la care au participat membri ai Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Dolj, dar și reprezentanți ai minorităților naționale – Uniunea Armenilor din România (doamna Satenik Neacșu), Ansamblul Artistic ”Elefhteria” și Asociația Partida Romilor, Filiala Craiova (domnul Romeo Tiberiade).
Cu acest prilej, am prezentat invitaților noștri proiectele cele mai importante ale Asociației, dar și un moment artistic al Ansamblului Sonte, cu dansuri și cântece macedonene. „Mulțumim tuturor celor care au răspuns invitației noastre, mulțumim Uniunii Armenilor din România, Filiala Craiova, Ansamblului Artistic ”Elefhteria” pentru momentul artistic deosebit și domnului Romeo Tiberiade pentru participare. Orice acțiune comună are drept scop diversitatea culturală și promovarea valorilor strămoșești”, au completat reprezentanții AMR.