Efectul războiului din Ucraina. Finlanda a decis să se alăture NATO

Președintele finlandez Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au anunţat joi, într-o declarație comună, că Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Aceasta este o schimbare majoră în politica de securitate a ţării, ea fiind determinată de către invazia Ucrainei de către Rusia. Exemplul Finlandei va fi urmat, cel mai probabil, de către Suedia.

0

„În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibiliatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să alocăm spațiul mecesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă. Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, se arată în declarația comună transmisă de președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin.

Decizia Finlandei, care şi-a păstrat până azi neutralitatea, de a se alătura Alianței Nord-Atlantice a stârnit furia Moscovei, care a avertizat că vor exista consecinţe, fără a spune care ar putea fi acestea.

Facebook Comments